Amerika

ABD Yüksek Mahkemesi Göçmenlerin Sınır Dışı Edilmesini Engelledi; 18. Yüzyıl Hukukunun Siyasi Kullanımının Durdurulması

ABD Yüksek Mahkemesi, Trump yönetiminin bir grup Venezuelalı göçmeni sınır dışı etme girişimini engelleyen geçici tedbir kararı çıkardı.

Bu karar “Yabancı Düşmanlar Yasası” gerekçe gösterilerek gerçekleştirilen ve yaygın hukuki ve insani eleştirilere yol açan bir eylem olarak nitelendirildi.

👈🏻Arkadaşımızın bu konu hakkındaki haberini inceleyelim.👉🏻

ABD Yüksek Mahkemesi, Donald Trump yönetiminin hedef aldığı bir grup Venezuelalı göçmenin sınır dışı edilmesini engellemek için 19 Nisan Cumartesi günü geçici bir tedbir kararı çıkardı.

“Yabancı Düşmanlar Yasası” adı altında gözaltına alınan göçmenlerin, yargılanmadan El Salvador’daki meşhur bir hapishaneye gönderileceği bildirildi.

Savaş endişelerinin yoğun olduğu bir dönemde çıkarılan 1798 tarihli Yabancı Düşmanlar Yasası, hükümete şüpheli kişileri yargılamadan sınır dışı etme yetkisi veriyordu.

Trump yönetimi, benzeri görülmemiş bir hamleyle yasayı yeniden yorumlayarak yabancı suç çetelerini düşman hükümetlerle eş tuttu ve göçmenleri sınır dışı etmek için kullandı.

Göçmenleri temsil eden Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin avukatları, gözaltına alınan göçmenlerin önceden haber verilmeden ve yasal itiraz hakkı tanınmadan Teksas gözaltı merkezlerine nakledildiğini vurguladı.

Bu konu bir dizi davaya ve mahkeme kararlarına yol açtı.

Yüksek Mahkeme daha önce, düşman yabancı olarak tanımlanan göçmenlerin sınır dışı edilecekleri konusunda bilgilendirilmeleri ve federal bir yargıca itiraz etme fırsatına sahip olmaları gerektiğine karar vermişti.

Sınır dışı edilenler arasında bir Salvadorlunun da haksız yere sınır dışı edilmesi, Trump yönetiminin göç politikasına yönelik eleştirilerin artmasına yol açtı.

Yüksek Mahkeme, cumartesi günü verdiği kararda şu vurguyu yaptı: “Hükümet, ikinci bir duyuruya kadar bu kişilerden hiçbirini sınır dışı etmekten kaçınmakla yükümlüdür.” Davalarla ilgili yargısal duruşmaların önümüzdeki hafta yapılması planlanırken, hükümet henüz sınır dışı öncesinde yasal bildirim için özel bir mekanizma getirmedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu