Dünya

2025’te Ülkelerin IQ Derecelerine Göre Sıralaması

2025 yılı başında yayımlanan dünya ülkelerinin ortalama zeka katsayısı (IQ) sıralamasında Çin, 107.19’luk ortalama IQ ile listede ilk sırada yer alıyor.

Bu araştırma, dünyanın dört bir yanından bir milyon üç yüz binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

👈🏻Arkadaşımızın bu konu hakkındaki raporunu inceleyelim.👉🏻

2025 yılında ülke sıralamaları ortalama zekâ katsayısına (IQ) göre güncellendi.

Dünya genelinde 2024 IQ testine katılan 1.352.763 kişiden alınan verilerle yapılan araştırma, Doğu Asya ülkelerinin genel olarak daha yüksek ortalama IQ’ya sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Çin, 107.19’luk ortalama IQ ile listenin başında yer alırken, Güney Kore ikinci, Japonya üçüncü ve İran dördüncü sırada yer alıyor.

Sıralamada ayrıca, IQ’ları dünya ortalamasına yakın olan Avrupa, Kuzey Amerika ve bazı Orta Asya ülkeleri de yer alıyor.

Raporda, Afrika ülkeleri ve bazı Latin Amerika ülkelerinin IQ ortalamasının dünya ortalamasının altında olduğu belirtiliyor.

Örneğin Nijerya, Guatemala, Mozambik gibi ülkeler listenin en alt sıralarında yer alıyor.

Bir ülkenin ortalama IQ’sunu çeşitli faktörler etkileyebilir. Bulaşıcı hastalıklar, beslenme alışkanlıkları ve zihinsel faaliyetler kişinin bilişsel gelişimini etkileyebilir.

İyi sağlık sistemlerine, daha sağlıklı beslenme alışkanlıklarına ve entelektüel aktiviteyi teşvik eden kültürlere sahip ülkelerin ortalama IQ’ları genellikle daha yüksektir.

Ancak uzmanlara göre genetik faktörler de bireysel ve toplumsal IQ’nun belirlenmesinde önemli rol oynuyor. Sonuç olarak, iyi genetiğe ve elverişli bir çevreye sahip olan ülkelerin ortalama IQ’ları daha yüksek olabiliyor.

Sıralamada ilk 10 ülke sırasıyla; Çin, Güney Kore, Japonya, İran, Singapur, Rusya, Moğolistan, Ermenistan, Avustralya ve İspanya’dır.

Öte yandan, listede en düşük ortalama IQ’ya sahip ilk 10 ülke şöyle: Mozambik, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Senegal, Fildişi Sahili, Nikaragua, Tanzanya, Uganda, Togo, Kamerun ve Dominik Cumhuriyeti.

Bu çalışma, toplumların IQ’sunun belirlenmesinde kültürel, eğitimsel ve beslenme faktörlerinin önemli rol oynadığını göstermektedir.

İran’ın ilk beş ülke arasında yer alması, eğitim alanında daha fazla yatırım yapılmasıyla daha büyük büyüme sağlanabilecek olan İran toplumunun yüksek entelektüel ve bilimsel kapasitesini yansıtmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu