Türkiye’de Protestocuların Yeni Teknolojilerle Bastırılması

Türkiye’de protestolar yayılırken, hükümet protestocuları bastırmak için yeni teknolojiler kullanıyor. Türk makamlarının huzursuzluğu kontrol altına almak için son dönemde aldığı önlemler arasında internet bant genişliğinin kesilmesi, gelişmiş kameralar aracılığıyla kişilerin tespit edilmesi ve toplu tutuklamalar yer alıyor.
👈🏻Arkadaşımızın bu konu hakkındaki haberini inceleyelim.👉🏻
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın tutuklanmasının ardından Türkiye genelinde geniş çaplı protesto dalgası başladı.

Euronews Farsi’nin haberine göre, söz konusu protesto gösterileri üzerine Türk yetkililer, internet bant genişliğini azaltma, sosyal medya hesaplarını engelleme ve protestocuları tespit edip tutuklamak için yüz tanıma teknolojisini kullanma gibi sıkı güvenlik önlemleri aldı.
Bu protestolarla ilgili olarak şu ana kadar yaklaşık 2 bin kişinin tutuklandığı belirtiliyor.
Güvenlik kameralarına yansıyan görüntülere göre, sadece sokakta değil, protestocuların evlerinde de çok sayıda gözaltı yapıldı.
Protestoları takip eden AFP fotoğrafçısının da aralarında bulunduğu 13 gazeteci de tutuklandı.
Bu koşullara yanıt olarak birçok protestocu yüzlerini kapatarak kimlik belirleme teknolojilerini aşmaya çalışıyor.
Ancak bazı bölgelerde güvenlik güçleri, protestoculardan maskelerini çıkarmalarını istedi ve reddedenlerin geçişine izin vermedi.
Uzmanlar, bu önlemlerin Türk hükümetinin vatandaşlar üzerindeki gözetiminin arttığının göstergesi olduğunu düşünüyor.
Ayrıca, çevrimiçi mesajlaşma uygulamalarının kullanıcı bilgilerini yetkililere vermesini gerektiren yasaların çıkarılması yönündeki çabalar, ifade özgürlüğünün kısıtlanması ve hükümet gözetiminin genişletilmesi konusunda endişeleri gündeme getirdi.