Asya

Çin’in İsviçre’deki Tibetliler ve Uygurlara Yönelik Baskısı; Göçmen Topluluklarını Gölgeleyen Gözetim ve Tehditler

İsviçre hükümetinin yaptığı bir araştırma, Çin’in ülkedeki Tibet ve Uygur topluluklarına yönelik gözetim, tehdit ve baskı yoluyla baskı uyguladığını ve bunun insan hakları endişelerini artırdığını ortaya koyuyor.

İsviçre hükümetinin yayınladığı son raporda, Çin’in İsviçre’deki Tibetliler ve Uygurlara baskı uyguladığı, tehdit ve yaygın gözetim yoluyla bu toplulukları kontrolü altına aldığı ortaya çıktı.

Basel Üniversitesi Avrupa Küresel Araştırmalar Enstitüsü tarafından yürütülen araştırmada, Çin’in İsviçre’deki bu iki göçmen topluluğuna uyguladığı insan hakları ihlalleri ve siyasi baskılar incelendi.

Raporda, bu baskıların arasında Çinli yetkililerin Tibetliler ve Uygurları toplumlarını casusluk yapmaya veya Çin’deki ailelerini kullanarak ülkelerine dönmeye zorlamaya yönelik telefon tehditleri de yer alıyor.

Ayrıca bu toplulukların bazı üyeleri, İsviçre makamlarının zaman zaman bireysel özgürlüklerine kısıtlamalar getirdiğini, protesto düzenleme konusunda kısıtlamalar getirdiklerini veya sığınma başvuru sürecinde daha katı kurallar getirdiklerini bildirdi.

Soruşturmada ayrıca İsviçre’de büyükelçilik veya konsolosluk personeli gibi davranan ve göçmen topluluklarını izleyen çok sayıda Çinli güvenlik görevlisinin bulunduğuna da işaret ediliyor.

Raporda, bu bağlamda, bu tür sınır ötesi baskı ve gözetlemelerin, bu toplulukların üyeleri arasındaki güveni zedeleyebileceği ve aralarında bölünmelere yol açabileceği uyarısı yapılıyor.

Muhabirler, İsviçre hükümetine bu baskılara karşı gerekli önlemleri alması ve uluslararası tehditlere karşı insan haklarını koruması çağrısında bulundu.

İsviçreli yetkililer ise henüz rapora ilişkin net bir yanıt vermezken, yalnızca 1991’den beri Çin ile devam eden “insan hakları diyaloğuna” atıfta bulundu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu