Dünya

17 Ülkenin Kadın Dışişleri Bakanları Taliban’ın “Emri Maruf” Yasalarının Yürürlükten Kaldırılmasını Talep Etti

17 ülkenin kadın dışişleri bakanları, Afganistan’da Taliban’ın “iyiliği emredip kötülüğü yasaklayan” yasalarının derhal yürürlükten kaldırılması çağrısında bulunan ortak bir bildiri yayınladı.

Kadınların haklarını ciddi şekilde kısıtlayan bu yasalar, kadınların eğitime, işe ve kişisel özgürlüklere erişimini sistematik olarak ihlal ediyor.

Koordineli ve benzeri görülmemiş bir hamleyle, 17 ülkenin kadın dışişleri bakanları, Afganistan’da Taliban’ın sözde “iyiliği emredip kötülükten men eden” yasalarının derhal yürürlükten kaldırılması çağrısında bulunan ortak bir bildiri yayınladı.

Açıklama, Kanada, Almanya, Avustralya, Kolombiya, Ekvador, Finlandiya, Gürcistan, İzlanda, Jamaika, Kosova, Letonya, Lihtenştayn, Monako, Moğolistan, Slovenya, Andorra ve İsveç dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi tarafından cumartesi günü yapıldı.

Söz konusu ülkelerin dışişleri bakanları yaptıkları açıklamada, bu yasaların sadece kadınların bireysel özgürlüklerini ihlal etmekle kalmayıp, aynı zamanda Afganistan’ın sosyal ve ekonomik kalkınmasının önünde de ciddi bir engel teşkil ettiğini vurguladı.

Afganistan’da Taliban’ın yeniden iktidara gelmesinden bu yana yürürlükte olan bu yasalar, kadınların sistematik olarak bastırılması ve temel haklarının ağır şekilde kısıtlanması için bir araç olarak kullanıldı.

Bu politikalar kadınlarda daha fazla hayal kırıklığı ve üzüntüye yol açtı.

Daha önce çeşitli sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda faaliyet gösteren pek çok kişi artık ötekileştirilmiş durumdadır.

Bu durum sadece kadınların psikolojisini etkilemekle kalmıyor, aileler için de ciddi ekonomik sıkıntılara yol açıyor.

Söz konusu 17 ülkenin dışişleri bakanlarının açıklaması, uluslararası toplumun Afganistan’daki kadınların durumuyla ilgili derin endişesini yansıtıyor. Taliban’dan bu yasaları hızla yürürlükten kaldırmasını ve kadınların kamusal alana dönmesinin önünü açmasını talep ettiler.

Ancak Taliban şu ana kadar tutumunu değiştireceğine dair herhangi bir işaret vermedi ve uluslararası baskının da iç politikalarında pek bir etkisi olmadığı görülüyor.

Uzmanlar, uluslararası toplumun Taliban’ı hedefli yaptırımlar ve diplomatik baskı gibi daha ciddi önlemler alarak rotasını değiştirmeye zorlaması gerektiğini vurguluyor.

Ancak o zaman Afgan kadınlarının toplumdaki yerlerini yeniden kazanacaklarını ve Afganistan’ın barışa ve sürdürülebilir kalkınmaya doğru ilerleyeceğini umabiliriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu