Yapay Zekaya Karşı Koyan Meslekler; Hangi Meslekler En Az Etkilendi?
Yapay zekanın ilerlemesiyle birlikte, özellikle tıp gibi uzmanlık gerektiren alanlardaki ve bazı manuel işlerdeki birçok iş, otomasyona daha dirençli görünüyor.
Araştırmalar önümüzdeki yıllarda bu işlerin diğerlerine göre daha az etkileneceğini gösteriyor.
Yapay zeka teknolojilerinin giderek yaygınlaşmasıyla birlikte insan işlerinin yerini makine ve yazılımların alması konusunda endişeler var.
Son zamanlarda yapılan araştırmalar bazı işlerin bu değişimlere daha dayanıklı olduğunu ve otomasyondan daha az etkilendiğini tespit etti.
Bu işler ağırlıklı olarak tıp, uzmanlık ve bazı el işleri alanlarındadır.
Cerrahi, dermatolog, psikolog, diş hekimi, çocuk doktoru gibi tıbbi uzmanlık gerektiren işler, insan etkileşimine ihtiyaç duyulması ve uzmanlaşmanın yüksek olması nedeniyle yapay zekanın gelişmelerinden daha az etkilenen işler arasında yer alıyor.
Bu işlerin maaşlarının yüksek olması da bu alanlarda insan kaynağının önemini göstermektedir.
Ayrıca tesisatçı, marangoz, inşaat işçisi gibi bazı el emeği gerektiren işler de teknik niteliği ve el becerisi gerektirmesi nedeniyle otomasyondan uzak kalan işler arasında yer alıyor.
Bu çalışmalar, hemşirelik ve sosyal hizmet uzmanı gibi insan muhakemesini ve insanlarla doğrudan etkileşimi gerektiren işlerin de diğer mesleklere göre daha dayanıklı olduğunu göstermektedir.
IMF tahminlerine göre yapay zeka gelecekte işlerin yüzde 40’ını etkileyebilir ancak bu işler tehdide karşı büyük ölçüde dayanıklı olacak.
Aynı zamanda çalışma ortamındaki bu değişiklikler eğitim ve öğretim biçiminin gözden geçirilmesi için bir fırsat da olabilir.
Özellikle gelecek nesiller için, insani ve teknik becerileri içeren özel eğitime yatırım yapmak, yapay zekanın yarattığı zorluklara karşı başarıyı garanti edebilir.
Bu konu özellikle danışmanlar ve terapistler gibi karmaşık insan etkileşimleri gerektiren işlerde önemlidir.