Ayetullah Şirazi’nin temsilcisinin Türkiye’nin Şii lideriyle görüşmesi
Büyük Dini Mercî Ayetullah el-Uzmâ Seyyid Sadık Hüseynî Şîrâzî’nin temsilcisi Hüccet-ül İslam vel-Müslim Şeyh Celal Maaş’ın Türk Şiilerinin lideri ile İstanbul’da yaptığı görüşmede, Türk Şiilerinin faaliyetleri ve dini ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda önemli görüşmeler yapıldı.
Bu toplantı, hediye alışverişi ve Büyük Ayetullah Şirazi’nin mesajlarının iletilmesi yoluyla bu ülkedeki Şii kimliğinin güçlenmesinde etkili olabilir.
Büyük Ayetullah Seyyid Sadık Hüseyin Şirazi’nin dini otoritesinin temsilcisi Hüccetü’l-İslam vel-Müslimin Şeyh Celal Maaş, Al-Zahra Kanalı yöneticisi ve İmam Hüseyin’in medya grubunun temsilcisi Hüccet-ül islam vel-Müslimin Şeyh Muhsin Turkzad , İstanbul’daki Zeynebiye Camii’ni ve Zeynebiye Enstitüsü’nü (Türkiye Şiileri) ziyaret etti.
Türkiye Şiilerinin lideri Şeyh Selahaddin Özgündüz’ün de katılımıyla gerçekleştirilen bu toplantıda, Şiilerin İstanbul ve ülkenin diğer bölgelerindeki faaliyetlerini anlattı.
Büyük Ayetullah Şirazi’nin temsilcisi Hüccetü’l-İslam ve’l-Müslimin Şeyh Celal Maaş, İmam Hüseyin’in türbesinin kutsal bayrağını Türkiye’nin Şii liderine takdim etti.
Bu sembolik eylem, İmam Hüseyin’in (Allah’ın selâmı üzerine olsun) büyük konumuna bağlılığı ifade etmenin yanı sıra, dünya çapındaki Şii topluluklar arasındaki manevi bağlantıların güçlenmesine de yol açabilir.
Bu toplantının devamında Şeyh Selahaddin Özgündüz, Büyük Ayetullah Şirazi’nin temsilcisine, dönemin en ünlü hattatlarından birinin hat sanatıyla yazılmış, Mübarek İmam Hüseyin (a.s) isminin yazılı olduğu dekoratif bir tablo da hediye etti.
Bu hediye alışverişi, farklı ülkelerdeki Şiiler arasında ortak dini ve kültürel değerlere karşılıklı saygı ve ilgiyi göstermekte ve ilahi ritüellere ibadet edilmesine neden olmaktadır.
Bu buluşma ve hediye alışverişi aynı zamanda Türkiye’deki Şiilerin bu ülkede Şii kimliğini ve Ehl-i Beyt (Allah’ın selâmı üzerine olsun) kültürünü güçlendirmeye yönelik yoğun çabalarını da temsil ediyor.
Kuşkusuz bu tür bir iletişim ve işbirliğinin ve bunun devamı, İslam dünyasındaki Şii toplumlar arasında birlik ve empatinin pekişmesine yardımcı olabilir.