Türkiye

Türkiye, Suriye’den Geçen Tarihi “Anadolu-Hicaz” Demiryolunu Yeniden Canlandırmayı Planlıyor

Türkiye, bir zamanlar Şam ile Medine arasında hayati bir ulaşım arteri olarak bilinen tarihi Anadolu-Hicaz demiryolu hattının yeniden inşasına yönelik planını açıklayarak, bölgesel bağları güçlendirme ve küresel transit ağları kurma yönünde yeni bir adım attı.

Türkiye, Şam’dan Medine’ye uzanan tarihi “Anadolu-Hicaz” demiryolunu yeniden canlandırma kararını açıkladı.

Kültürel ve tarihi mirası yeniden birbirine bağlamak amacıyla başlatılan bu proje, Suriye’nin ulaşım altyapısının yeniden inşasına yardımcı olmanın yanı sıra uluslararası transit ağlarının da güçlendirilmesine yardımcı olacak.

Türkiye Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, 1 Ocak Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin birinci önceliğinin İstanbul-Şam demiryolu hattını birbirine bağlamak olduğunu, bu projeyi değerlendirmek üzere Suriye’ye uzmanlardan oluşan bir ekip gönderdiklerini açıkladı.

  1. yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapımına başlanan “Anadolu-Hicaz” demiryolu, başlangıçta hacıların Mekke ve Medine’den yolculuk süresini kırk günden beş güne indirmeyi amaçlıyordu.

Bu hat, döneminde mal taşımacılığında kullanılmış, Birinci Dünya Savaşı sırasında ise asker ve savaş malzemelerinin gönderilmesi için stratejik bir rota olarak kullanılmıştır.

Bu güzergahın yeniden inşa edilmesinin ardından Türkiye, küresel transitteki konumunu güçlendirmeyi amaçlıyor.

Bu proje, Türkiye’nin bölgesel ve uluslararası ulaşım ağları kurmaya yönelik büyük vizyonunun bir parçasıdır.

Türkiye daha önce Irak’taki Faw limanı transit güzergahı gibi benzer projelere başlamış ve Çin’in batıdaki “Kuşak ve Yol” güzergahında hayati bir rol üstlenmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu