Türkiye’de Sahte Dolar Krizi ve Bunun Finansal Piyasalara Etkisi Konusunda Artan Endişeler
Türkiye, değeri bir milyar doları aşan sahte dolar kriziyle karşı karşıya. Bu banknotlar güneydoğu sınırlarından getirildi. Birçok döviz makinesi ve banka bunları tanıyamıyor.
Kriz, döviz işlemlerinin askıya alınmasına, kara para aklama ve terörün finansmanına ilişkin kapsamlı soruşturmalara neden oldu.
Türkiye bugünlerde ticaret ve finans piyasalarını ciddi şekilde etkileyen sahte dolar kriziyle karşı karşıya.
Yeni raporlara göre, Türkiye’nin güneydoğu sınırlarından 1 milyardan fazla sahte dolar ithal edildi ve birçok borsa ve banka bu banknotları tespit edemiyor.
Dijital para Tether (USDT) ile büyük işlemlerin gerçekleştiği Antalya, İstanbul ve İzmir gibi turistik bölgelerde ilk sahte dolar vakaları tespit edildi.
İlk karşılaştırmalar, bu sahte dolarların, para sayma makinelerinin bunları tespit edemeyeceği kadar yüksek bir beceriyle basıldığını gösteriyor.
Bu nedenle bankalar ve borsalar, daha fazla zararın önlenmesi amacıyla eski 50 ve 100 dolarlık banknotlarla işlemleri geçici olarak durdurmak zorunda kaldı.
Bu bağlamda kapsamlı soruşturmalar devam ederken bazı kişiler kara para aklama ve terörün finansmanı ile bağlantıları nedeniyle tutuklandı.
Türkiye’nin para tanımlama sistemindeki bir kusurdan kaynaklanan bu kriz, ülkenin ekonomik ve mali istikrarına ciddi bir tehdit oluşturuyor.
Türk yetkililer bu sorunu çözmek için hızlı önlemler alınması ve krizin yayılmasını önlemek için para sayma makinelerinin ve ATM’lerin güncellenmesi çağrısında bulunuyor.