Amerika

Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü; Eşitlik ve Adalete Doğru Bir Adım

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, dünya genelinde kadınların karşı karşıya kaldığı fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddetle mücadelenin öneminin hatırlatılması için bir fırsattır.

Bu gün, kadın haklarını desteklemek ve cinsiyet eşitliğini teşvik etmek için küresel dayanışmanın sembolüdür.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak küresel toplumun ciddi ve acı verici bir soruna dikkat çekmesi için bir fırsattır.

1981 yılında başlayan ve 1999 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından resmi olarak belirlenen bu gün, kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılmasına yönelik küresel çabaları anmaktadır.

Bu tarih, özellikle Dominik Cumhuriyeti’ndeki siyasi aktivistler olan üç Mirabal kız kardeşin vahşice öldürülmesi nedeniyle seçildi.

Ülkelerindeki diktatörlüğe karşı verdikleri mücadele nedeniyle hayatlarını kaybettiler.

Bu gün, yalnızca kadınların dünya çapında karşılaştığı şiddeti hatırlamak için değil, aynı zamanda kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığı ve desteği artırmak için de önemli bir fırsattır.

Fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddet gibi çeşitli biçimleri kapsayan kadına yönelik şiddet, kadınların bireysel yaşamlarını etkilemesinin yanı sıra ailelere ve topluma da zarar vermektedir.

Bu olgu sosyal, psikolojik ve ekonomik krizlere neden olmakta ve toplumların gelişimini tehdit etmektedir.

Uluslararası eKadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü, küresel dayanışmanın ve herkesin bu sorunla mücadele etme kararlılığının simgesidir.

Kadınlar için daha adil ve şiddetten arınmış bir dünya, farkındalığın artırılması, kültürel değişimler ve koruyucu yasaların güçlendirilmesiyle mümkün olabilir.

Kur’an-ı Kerim’in öğretilerinde kadın haklarının desteklenmesi ve şiddetin çeşitli türleriyle mücadele edilmesi de vurgulanmakta ve diğer hususların yanı sıra Nisa Suresi 19. ayetinde bu konu “ Onlara karşı güzel davranın” şekildende güzel bir beyanla vurgulanmıştır

Peygamber Efendimiz (s.a.a) kadınlara karşı muamele konusunda şöyle buyurmuştur: “Sizin en hayırlınız, eşleriniz için en hayırlı olandır.”

Bu hadis İslam’da güzel ahlakın ve kadın haklarına saygının önemini göstermektedir.

Ayrıca bir başka hadis-i şerifte de şöyle buyurmuştur: “Kadınlara merhamet etmeyene, Cenab-ı Hak da merhamet etmez.”

Bu hadis, kadınlara merhamet ve hürmetin gerekliliğini açıkça vurgulamakta ve onlara yönelik şiddeti reddetmektedir.

Peygamber Efendimiz (s.a.a) her zaman sevgiyi, adaleti ve kadına yönelik her türlü zulmün önlenmesini vurgulamış, öyle ki İslam’ı saygı ve insan onuruna dayalı bir din haline getirmiştir.

Emir el-Müminin’in (a.s) sözleriyle kadın haklarına saygı gösterilmesini ve onlara yönelik baskı ve şiddetin önlenmesini de vurgulamıştır.

Ehl-i Beyt (a.s)’ın geleneklerinde de kadınlara saygı gösterilmesi ve sevilmesi gerektiği, onlara yönelik her türlü şiddetin menfur olduğu belirtilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu