İran

İran’da Doktor Sıkıntısı; Sağlık Sisteminin Geleceği İçin Ciddi Bir Risk

İran Sağlık Bakan Yardımcısı; Muhtemelen 7-8 yıl içinde İran’da ilaç kalmayacak ve biz yine yurt dışına hasta göndermek zorunda kalacağız.

“İran Sağlık Bakan Yardımcısı” Dr. Ali Jafarian, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Devrimin başlangıcında yabancı bir doktorumuz vardı. Şimdi yurt dışından tedavi için İran’a geliyorlar. Bilim ve güçlenme için iyi bir altyapı oluşturduk. 3 yıl öncesine kadar yurt dışı misyonumuz yoktu ama artık var. Muhtemelen 7-8 yıl daha İran’da ilaç kalmayacak ve biz yine yurt dışına hasta göndermek zorunda kalacağız. Şimdi beklentiler yüksek ama ekipmanlar yok. Bu durum sağlık ekibi üzerinde baskı oluşturuyor.”

Bu alanın zorluğuna değinerek şunları ekledi; Yapılan bir araştırmada asistanların %4,3’ünün ameliyatın ilk yılında depresyona girdiği belirlendi. İlk yılın sonunda bu çöküntü %33’tür. Bu baskılar depresyonun artmasına neden oluyor. Malzeme miktarının fazla olması ve sınavların zor olması da sorunlara neden oluyor. Genç bir uzman mezunu da oldukça zorlu, eğitimin, kariyerin ve aile kurmanın geleceği çok belirsiz. Öğrenciler derslere katılmakta ve aile oluşumu gecikmektedir. Bir doktor 30 yaşında uzmanlık kazanır ve sadece iş piyasasına girmek ister. Doçent almak istiyorsa 40 yaşında meslek hayatına girecek ve o zamana kadar eğitimine devam edecektir.

Jafarian ayrıca şunları söyledi; Sağlık Bakanlığı’nın ikamet süresine ilişkin yasal bir yasa tasarısı sunması gerekiyor. Maaşını, sigortasını ve görevlerini belirledikten sonra dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ikametler de önemli bir iş sayılıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu