Dünya Yoksulluğu Ortadan Kaldırma Günü; İran’da Üzücü Çelişki
Uluslararası Yoksulluğu Ortadan Kaldırma Günü’nde istatistikler, İran nüfusunun yaklaşık %30’unun, yani yaklaşık 26 milyon insanın yoksulluk sınırının altında yaşadığını gösteriyor.
Ayrıcalıklı kişilerin sayısı ise olabilecek en yüksek seviyede 246 bin kişiye ulaştı.
17 Ekim Dünya Yoksulluğu Ortadan Kaldırma Günü, İran’daki yoksulluk durumuna bir göz atmak için bir fırsattır. Zengin kaynaklarına rağmen nüfusunun büyük bir kısmı hâlâ yoksulluk sınırının altında olan bir ülke.
Çalışma ve Sosyal Refah Bakanlığı’nın raporuna göre İran’daki yoksulluk oranı Şemsi 1400 yılına gelindiğinde %30’a ulaştı.
Bu da ülkede yaklaşık 26 milyon insanın yoksulluk riski altında yaşadığı anlamına geliyor.
İstatistikler, Şemsi 1390’dan 1400’e kadar yoksulluk sınırının altındaki nüfusa 11 milyon kişinin daha eklendiğini gösteriyor.
İran doğal kaynaklara ve devasa rezervlere sahip olmasına rağmen nüfusun önemli bir kısmı hâlâ ekonomik sorunlarla boğuşuyor.
1401 yılında yoksulluk sınırının 20 milyon tümen’in altına ulaşması, insanların yaşam koşullarının kötüleştiğini gösteriyor.
Bu endişe verici istatistiğin aksine, gelen haberlere göre İran’daki dolar milyonerlerinin sayısı 246 bine ulaşıyor; bu rakam Türkiye’nin dört, Mısır’ın ise üç katıdır.
Bu geniş sınıf farkı ve milyonerlerin sayısındaki artış, yoksulluğun yaygınlaşmasıyla birlikte ülkenin ekonomik durumuna dair çelişkili ve acı bir tablo ortaya koyuyor.
Yoksulluğu azaltmaya yönelik uluslararası çabalara rağmen yapısal ve ekonomik zorluklar hâlâ İran’ın bu hedefe ulaşmasını engelliyor.
Bu geniş sınıf farkı, İran’ın ekonomik durumuyla ilgili acı bir çelişkiyi gösteriyor.