BM raporu: Gelişen Siber Tehditlere Karşı Daha Güçlü Önlemlere İhtiyaç Var
Birleşmiş Milletler Telekomünikasyon Kurumu, siber güvenlikteki küresel ilerlemelere dikkat çekmesine rağmen Perşembe günü yayınlanan son raporunda, gelişen siber tehditlere karşı “daha güçlü önlem” çağrısında bulundu.
Küresel Siber Güvenlik Endeksi, önemli ilerlemeye kıyasla karışık bir ilerleme gösteriyor.
Diğer ülkeler için bir “model” olarak tanıtılan ve siber güvenliğin beş sütununun tamamına “güçlü” bağlılıklarını gösteren ilk sıralarda 46 ülke yer aldı.
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin Küresel Siber Güvenlik Endeksi 2024 (GCI 2024), ülkeler 2021’deki son endeksten bu yana siber güvenlik önlemlerini iyileştirmede önemli ilerleme kaydetmiş olsa da, sürekli tedbir ihtiyacının kritik düzeyde kalmaya devam ettiğini vurguladı.
Raporda, ajansın Genel Sekreteri Doreen Bogdan-Martin’e göre dijital dünyada güven inşa etmenin hayati önem taşıdığı vurgulanıyor.
Ayrıca, Küresel Siber Güvenlik Endeksi’nde görülen ilerlemenin, günümüzün giderek karmaşıklaşan dijital ortamında herkesin, her yerde güvenli bir şekilde siber tehditlerle başa çıkabilmesini sağlamak için çabaların devam etmesi gerektiğinin önemli bir göstergesi olduğunu ekledi.
GCI 2024 raporu, ülkelerin siber güvenlik taahhütlerindeki ilerlemelerini değerlendirmek için yasal, teknik, organizasyonel, kapasite geliştirme ve işbirliği sütunlarını kapsayan beş seviyeli bir analiz kullanıyor.
Raporda ayrıca Afrika bölgesinin 2021 yılından bu yana siber güvenlik alanında en fazla ilerlemeyi kaydettiği belirtildi.
Bu raporda ayrıca çoğu ülke için siber güvenliğin en güçlü ayağı olarak yasal önlemlerin olduğu, ancak 177 ülkede kişisel verilerin korunması, mahremiyetin korunması veya bilgi alanında düzenlemelerin eksik olduğu vurgulanıyor.
Ayrıca raporda, 139 ülkede ulusal siber güvenlik açısından gerekli görülen aktif bilgisayar uygulamalarına müdahale ekiplerinin bulunduğu belirtildi.
Ayrıca 2024 yılında 107 ülke ile karşılaştırıldığında, 2024 itibarıyla stratejisi olan 132 ülkenin ulusal siber güvenlik stratejilerindeki artış önemli ilerleme göstermektedir.
Buna ek olarak, 152 ülke, bir siber güvenlik kültürü oluşturmak amacıyla savunmasız ve yeterince temsil edilmeyen gruplar da dahil olmak üzere genel kamuoyuna fayda sağlamak ve onları eğitmek amacıyla siber farkındalık önlemlerini uygulamaya koydu.
Raporda ayrıca çocukların çevrimiçi ortamda korunmasına yönelik tedbirlerin uygulanmasındaki eksikliklere de dikkat çekilerek, 164 ülkede çocukların çevrimiçi korunmasına ilişkin yasalar olmasına rağmen yalnızca 94 ülkenin ilgili uygulama stratejilerinin raporlandığı belirtiliyor.
Fidye yazılımı saldırıları, büyük sektörleri etkileyen ihlaller, maliyetli sistem kesintileri ve gizlilik ihlalleri gibi siber tehditler raporda temel endişeler olarak gösteriliyor.
Raporda, siber saldırıların 2024 yılında küresel bir krize yol açması en muhtemel beşinci tehdit olarak görüldüğü uyarısı yapıldı.
Rapor ayrıca şu sonuca varıyor: “Son küresel teknolojik belirsizlikler, dünyanın dijital altyapıya bağımlılığına ve esnekliğine daha da ihtiyacı olduğunu vurguladı.