Hz.Peygamber efendimizin milat töreni İslam dünyasında sonsuz miras, Selefi gurupların negatif tepkisine rağmen
Peygamber efendimizin milat töreni müslümanların Allahın Resuluna gösterilen saygılarının bir simgesidir ki tarih boyunca çeşitli mezheplerin müminlerinin arasında yapılan dini törenlerin en büyüklerinden sayılır.
Bu merasim her yıl Rebi’ul Evvel ayında peygamber efendimizin miladı sebebiyle Hindden Orta Doğu ve Afrika’ya ve hatta İspanya’ya kadar genişlenmektedir.
Hindustan Times’ın kapsayıcı raporu şu gerçeği ortaya çıkarır ki Peygamber efendimizin milat seremonisi tarih boyunca ve çeşitli Müslüman toplumlarda etkileyici farklılıklarla gerçekleşmiştir.
Rapora göre Şii Fatimi Halifeler tarihte peygamber’e ilk milat töreni tutanlar olarak tanımlanmıştırlar ki söz konusu tören yavaş yavaş Mıdır ve başka Müslüman ülkelerde genişlemiştir.
Bu merasimlerde namaz ve Kur’an-ı Kerim okumaya ek, sunum, yoksulları doyurmak ve folklor seremonilerde popüleriymiş.
Bu tören ilk Mısırda ve sonra da Suriye , Fas , Türkiye ve İspanya gibi ülkelerde de çeşitli şekillerle anılmıştır.
Bazı bölgelerde bu merasim sufilerden etkilenmiştir ve hayvan kurbanlığı , gece aydınlatma ve seslendirme gibi töreleri de içeriyormuş.
Buna rağmen tarih boyunca Vehhabi gibi bazı selefi guruplar bu seremoniye negatif tutum almış onu çirkin bidet olarak tanımlamışlar.
Onların bakış açısında İslamda mezhepsel seremoni sadece Ramazan ve Kurban bayramıyla sınırlıdır ve milat seremonisi dinde bir bidet olarak düşünülmektedir.
Söz konusu düşünce farklılıkları bazı İslami toplumlarda Milat seremonisinin bazı baskılar ve sınırlamalar ile karşı karşıya gelmesine neden olmuştur.
Amma bu zıtlıklara rağmen Peygamberin Milat töreni her yıl müslümanlar arasında daha önemle anılmaktadır.