Uncategorized

Geceleri Yapay Işığa Maruz Kalmak ve Alzheimer Riski 

Yeni bir çalışma, geceleri açık havada yüksek düzeyde yapay ışık bulunması ile 65 yaşın altındaki kişilerde Alzheimer hastalığının görülme sıklığının artması arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu gösteriyor. 

Araştırma, Rush Üniversitesi Tıp Merkezi’ndeki bilim adamları tarafından 2012’den 2018’e kadar uydudan alınan ışık kirliliği verileri ve hastalık kayıtları kullanılarak gerçekleştirildi. 

Bu bağlamda “bu çalışmanın baş araştırmacısı” Robin Voigt, ışık kirliliğinin Alzheimer hastalığına katkıda bulunan faktörler olan nöroinflamasyona, sirkadiyen ritim bozukluklarına ve uyku bozukluklarına katkıda bulunabileceğini vurguladı.

Yüksek tansiyon ve diyabet gibi durumların Alzheimer hastalığıyla güçlü bir şekilde ilişkili olmasına rağmen, ışık kirliliğinin de alkol kullanımı, depresyon ve obezite gibi bilinen diğer risk faktörlerinden daha önemli bir faktör olduğunu belirtmekte fayda var. 

Sonuç olarak, kentleşmenin devam etmesi ve ışık kirliliğinin artmasıyla birlikte araştırmacılar bunun nörolojik hastalıklar üzerindeki daha geniş sonuçlarını araştırma ihtiyacını vurguladılar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu