Uncategorized
Trend

Uluslararası Af Örgütü ve 40 İnsan Hakları Örgütünün Suudi Arabistan’ın Kendisini Eleştirenlere Yönelik ikiyüzlülüğü ve Çifte Davranışına Vurgusu

Uluslararası Af Örgütü’nün de aralarında bulunduğu 40 sivil toplum kuruluşu ve insan hakları örgütü, ortak bir açıklama yaparak, Suudi yetkililerin İnternet Yönetim Forumunun (IGF) ev sahipliği görevini devraldığını ve bu forumun gerçek hayatta ve sosyal medyada eleştirmenlerini ikiyüzlülüklerinin ve çifte davranışlarının derinliğinin bir göstergesi olarak hapse attığını duyurdu.

160 ülkeden dijital ekonomi liderlerinin katılımıyla 19. İnternet Yönetim Forumu (IGF), 15-19 Aralık 2024 tarihleri arasında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki Kral Abdülaziz Uluslararası Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Bu foruma 160 ülkeden 10.000’den fazla uzman katılacak ve 300’den fazla toplantı ve çalıştayda 1.000’den fazla uluslararası konuşmacı konuşma yapacak.

Bu forumda İnternet yönetişiminin evrimine ilişkin uluslararası trendlerin ve politikaların oluşturulması tartışılacaktır.

Bu bağlamda, aralarında Uluslararası Af Örgütü’nün de bulunduğu 40 sivil toplum kuruluşu ve insan hakları örgütü, ortak bir açıklama yaparak, Suudi yetkililerin, bir sonraki BM Genel Kurulu toplantısı yapılmadan önce, sadece görüşlerini ifade ettikleri için keyfi olarak gözaltına alınan herkesi Riyad’daki İnternet Yönetişim Forumu (IGF) serbest bırakması gerektiğini duyurdu..

15-19 Aralık 2024 tarihleri arasında gerçekleşmesi planlanan yıllık Dijital Kamu Politikası Forumu’nun ana temalarından biri dijital çağda insan haklarının geliştirilmesidir.

Bu örgütler, etkinliğe ev sahipliği yapan Suudi Arabistan’ı ikiyüzlülükle suçlayarak, bu ülkede baskının, imkanları kısıtlamanın, zorlamanın ve eleştirmenleri susturmaya yönelik korkutmaların devam ettiğini vurguladı.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, bu konuyla ilgili olarak Suudi yetkililerin bu forumun başlamasından önce samimiyetlerini göstermek, ifade özgürlüğüne yönelik şiddetli baskıyı azaltmak ve bu etkinliği bir fırsat olarak kullandıklarını kanıtlamak için 100 günlerinin olduğunu söyledi. Suudi Arabistan gerçekte olup bitenleri örtbas etmenin bir parçası olarak değil, gerçek reformları kullanmalıdır.

İnternet yönetiminin geleceğine ilişkin bu konferansa ev sahipliği yapmalarının gerçekleri silmek olmadığını kanıtlamak için Suudi yetkililer, IGF başlamadan önce gerçek hayatta ve sosyal medyada sırf ifade özgürlüğü haklarını kullandıkları için tutuklanan herkesi serbest bırakmalıdır.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard da, genellikle yıllık konferansa katılan birçok sivil toplum aktivisti ve insan hakları savunucusunun, Suudi Arabistan’ın susturma geçmişi göz önüne alındığında göz altına alınmaktan veya sıkıntılarla karşılaşmaktan dolayı bu konferansa katılmak için Suudi Arabistan’a seyahat etme konusunda ciddi kaygılarını dile getirdiğini vurguladı.

Uluslararası Af Örgütü, IGF organizasyon komitesinden, hiç kimsenin konferansa katılmak üzere ülkeye girişinin reddedilmeyeceğine ve böylece IGF katılımcılarının gözaltı ve kontrol de dahil olmak üzere herhangi bir türlü tacizle karşı karşıya kalmayacağına ve tüm katılımcıların özgürce konuşabilmelerine dair Suudi yetkililerinden gerekli garantileri almasını istedi.

Son yıllarda Uluslararası Af Örgütü, Suudi yetkililerin internette en ufak bir muhalif görüş veya eleştiri bile ifade etmeyen kişilere yönelik dahi büyük bir baskı uyguladığı olayları belgeledi.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard şunları söyledi: Bu vakalar, sosyal ifade özgürlüğünün Suudi yetkililer tarafından baskı altına alınmasına ilişkin karanlık gerçeği ortaya koyuyor; eğer dijital kamu politikasında küresel liderlik konusunda ciddi bir rol oynamak istiyorlarsa bunu çözmeleri gerekiyor. Tüm insanların ifade özgürlüğü hakkına saygı göstermek amacıyla, siber suçlarla mücadele kanunu gibi bazı eylemleri suç sayan muğlak kanunları değiştirerek, sanal ve gerçek alanı eleştirenlere karşı baskıcı yöntemlerde ısrarcı davranıyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu