Dünyada yıllık 57 Milyon Ton Plastik Atık Oluşumu
Yeni bir araştırmaya göre, dünyada her yıl 57 milyon ton plastik atık oluşuyor ve bu kirlilik okyanusların en derinlerinden en yüksek dağ zirvelerine, hatta insan vücudunun içine kadar yayılıyor.
Bu istatistiğin yalnızca doğada bırakılan plastiklerle ilgili olduğunu ve çöp depolama alanlarına giden veya uygun şekilde yakılan plastikleri içermediğini belirtmekte fayda var.
Bu araştırmanın yazarlarına göre, hükümetler dünya nüfusunun %15’inde atık toplama ve imha etme konusunda başarısız olurken, en fazla plastik atığı Güneydoğu Asya ve Afrika Çölünün Güneyi üretiyor.
Bu makalenin yazarı “Leeds Çevre Mühendisliği Profesörü” Costas Wallis şunları söyledi; Plastik kirliliği üreten en büyük şehirler Yeni Delhi, Luanda, Angola, Pakistan’da Karaçi ve Mısır’da Kahire’dir.
Hindistan’ın yılda 10,2 milyon ton (9,3 milyon mt) plastik atık üretiminde dünya lideri olduğunu ve bu rakamın çevreyi en çok kirleten ülkeler olan Nijerya ve Endonezya’nın iki katından daha fazla olduğunu belirtmekte fayda var.
Bu çalışmaya göre Çin, plastik kirliliği olan ülkeler sıralamasında dördüncü sırada yer almakta fakat atıkların azaltılması konusunda büyük ilerleme kaydetmektedir.
Pakistan, Bangladeş, Rusya ve Brezilya’nın da diğer önemli plastik kirliliği üreten ülkeler olduğunu ve bu çalışmanın verilerine göre bu sekiz ülkenin dünyadaki plastik kirliliğinin yarısından fazlasından sorumlu olduğunu belirtmekte fayda var.
Ayrıca araştırmaya göre ABD, plastik kirliliğinde 52.500 tonun (47.600 mt) üzerinde miktarla 90. sırada yer alırken, Birleşik Krallık yaklaşık 5.100 ton (4.600 mt) ile 135. sırada yer alıyor.
Wallis, “En büyük saatli bomba, çoğunlukla Güney’de salınan mikroplastiklerdir” diye devam ederek; şu anda çok büyük bir yaygınlaşma sorunumuz var. “Onlar en uzak yerlerde, Everest’in zirvelerinde, okyanusta, soluduğumuz havada, yediğimiz ve içtiğimizde yiyeceklerde dahi var.”