Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Uncategorized

İnsan Hakları ve Yapay Zekaya İlişkin Uluslararası Anlaşma İmzalandı

Avrupa Konseyi’nin bildirsine göre ABD, Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık, perşembe günü yapay zekanın (AI) risklerine ilişkin ilk bağlayıcı uluslararası yasal anlaşmayı imzalayan ülkeler arasında yer alıyor. 

Konsey, Avrupa Konseyi adalet bakanlarının Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlediği konferansta Yapay Zeka ve İnsan Hakları, Demokrasi ve Hukukun Üstünlüğüne İlişkin “Çerçeve Sözleşmesi”nin imzaya açıldığını duyurdu. 

Bu anlaşma, yapay zeka sistemlerinin kullanımının insan haklarına, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne tam uyumlu olmasını sağlamayı amaçlayan ilk bağlayıcı uluslararası hukuki anlaşmadır.

Avrupa Konseyi yaptığı açıklamada, bu sözleşmesinin Andorra, Gürcistan, İzlanda, Norveç, Moldova, San Marino, Birleşik Krallık’ın yanı sıra İsrail, ABD ve Avrupa Birliği tarafından da imzalandığını söyledi. 

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, yapay zekanın yükselişinin “standartlarımızı zayıflatmasını değil, desteklemesini” sağlamalıyız dedi.

Burich, çerçeve sözleşmesinin potansiyel küresel erişime sahip açık bir anlaşma olduğunu kaydetti ve anlaşmanın mümkün olan en kısa sürede yürürlüğe girebilmesi için yasal onayların en kısa sürede tamamlanmasını umduğunu ifade etti. 

Anlaşma, yapay zeka sistemlerinin tüm yaşam döngüsünü kapsayacak yasal bir çerçeve sağlıyor ve yapay zekanın gelişimini ve yeniliğini teşvik ederken insan haklarına, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne yönelik potansiyel risklerini de yönetiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu