Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Şia Merceiyeti

Ayetullah Şirazi: Beyin ölümü ve Tam Ölümden Sonra Organ Bağışlamak Caizdir, Ancak Hayattayken Caiz Değildir.

ZAyetullah Seyyid Sadık Hüseyni Şirazi’nin günlük ilmi toplantısı 25 Safar 1446 Cuma günü gerçekleştirildi. Bu toplantıda da daha önceki toplantılarda olduğu gibi katılımcıların çeşitli fıkhî konulara ilişkin sorularını yanıtladı.

Ayetullah Şirazi, ölümden sonra organ bağışlama vasiyetinin hükmü hakkında şunları söyledi: Bazı müçtehidler bu vasiyetin geçerli olmadığını söylemişler, ama benim de aynı kanaatte bulunduğum bir grup müçtehid, eğer birisi kendisinin beyin ölümünden veya tam ölümünden sonra organlarını bağışlaması kendi vücudunun hakkına sahip olduğu için sorun değildir.

İki adet bulunan göz, kulak, el ve ayak gibi bazı organların bağışlanmasıyla ilgili olarak Ayetullah Şirazi şunları söyledi: Hayattayken her ne kadar kişinin nefsi üzerinde velayet hakkı varsa da bu velayet üç durumda mevcut değildir.

Müçtehidler iki kısımdan söz etti ve ben ona üçüncü bir kısım ekledim dedi şöyle devam etti: Bir insanın kendi nefsi üzerinde otoritesinin olmamasının ilk sebebi, kendi canına kıyma yetkisinin olmaması ve intihar edememesidir. İkincisi, vücudunun herhangi bir parçasını kesemesi ve beş duyu organlarından birine zarar verememesidir. Üçüncüsü, büyük ve tehlikeli hastalıklardan birine yakalanmak için hiçbir şey yapamamasıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu