Afrika

Mültecilerin Endonezya’da Yıllar Süren Belirsizliklerine Karşı Düzenledikleri Protesto

Endonezya’da yaşayan bir grup sığınmacı, davalarının uzun süren süreçlerini protesto etmek için Jakarta’daki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin ofisinin önünde toplandı.

Endonezya’daki göçmenlerin protesto toplantısı, Birleşmiş Milletler’in işlerinin bir an önce halletmesi için düzenlendi.

Afganistan’dan gelen yüzlerce mülteci ve Endonezya’da yaşayan diğer mülteciler, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Cakarta’daki bürosu önünde toplanarak oturumlarının hızlandırmasını istedi.

Bu protestocular mitinglerinde “maddi yardımların kesilmesini” protesto ettiler.

Son aylarda yalnızca hasta veya acil ihtiyaç sahibi kişilerin BM’den yardım aldıklarını söylüyorlar. 

Göçmenlerden biri, temmuz ayında yapılan nakit dağıtımının ardından Birleşmiş Milletler Merkez Yüksek Kurulu’nun “Bütçe kısıtlamaları nedeniyle bağışlar bu yıl devam etmeyecek” şeklinde bir mesaj gönderdiğini söyledi.

Ayrıca Endonezya’daki pek çok sığınmacının “10 yıldan fazla bir süre boyunca çalışma veya eğitim izni gibi temel insan haklarına sahip olmadan terk edildiğini” de sözlerine ekledi.

Sığınmacılar, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği binası önünde toplanarak, ellerinde şu yazılı büyük pankartlar taşıdılar: “Ailelerimiz tehlikede. Lütfen hemen harekete geçin” ve “Yerinden Edilmiş Kişileri Yeniden Yerleştirin ve Hayat Kurtarın”

Endonezya’daki göçmenlerin protestosuna çok sayıda mülteci çocuk da katılarak ellerinde pankartlar taşıdı.

Endonezya’nın BM Mülteci Sözleşmesi’ne üye olmadığını ve hükümetin mültecilerin çalışmasına veya devlet okullarına veya hastanelere erişmesine izin vermediğini belirtmek gerekir.

Bu ülke, çok sayıda sığınmacı ve mülteciye ev sahipliği yapan Malezya, Tayland ve Avustralya gibi ülkelerle çevrilidir.

Aralık 2020’de, çoğu Afganistan’dan gelen mülteciler olmak üzere 50 ülkeden yaklaşık 14.000 mülteci Endonezya’ya kaydoldu.

Pek çok sığınmacı Avustralya’ya tekneyle ulaşmak için bir atlama noktası olarak Endonezya’ya kaçtı.

Avustralya hükümeti 2013’ten bu yana göçmenleri çoğu zaman binilemeyecek durumda olan gemilerle Endonezya sularına geri gönderdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu