Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Türkiye

Ayasofya Camii 4 Yılda 25 Milyon Ziyaretçiyi Ağırladı

Ayasofya, yeniden cami olarak açıldığı 24 Temmuz 2020’den bu yana günde ortalama 50 bin, yılda yaklaşık 6-7 milyon, son dört yılda ise 25 milyon ziyaretçiye ulaştı.

Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Ayasofya Camii, ibadete açılmasından bu yana geçen 4 yılda 25 milyon ziyaretçiyi ağırladı.

İlk olarak İstanbul’un fethine kadar 916 yıl boyunca kilise olarak kullanılan Ayasofya, 1453 yılında camiye çevrilmiş, 1934 yılında ise hükümet kararnamesi ile müzeye dönüştürülmüş ve 86 yıl boyunca müze halinde aktif olarak kullanılmıştır.

10 Temmuz 2020’de Tarihi Anıtlar ve Çevre Hizmetleri Derneği’nin, hükümet kurulunun Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesi yönündeki kararının bozulması için açtığı dava karara bağlandı.

Danıştay 10’uncu Meclisi, Türk hükümetinin önceki kabinesinin bu caminin müzeye dönüştürülmesine ve böylece Ayasofya’nın ibadete açılmasına ilişkin 24 Kasım 1934 tarihli kararını oybirliğiyle iptal etti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aynı gün Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması talimatını imzaladı.

Ayasofya’nın Diyanet İşlerine devredilip ibadete açılması emri resmi gazetede yayımlandı.

Büyük Ayasofya Camii, 86 yıl sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla kılınan ilk Cuma namazıyla birlikte 24 Temmuz 2020’de yeniden ibadete açıldı.

Bu konuyla ilgili İstanbul Müftü Yardımcısı Ahmet Aktürkoğlu, Ayasofya’nın İstanbul’un fethinin en önemli sembollerinden biri olduğunu söyledi.

İstanbul’un fethinden sonra yüzyıllarca Müslümanlara hizmet veren bu merkezin nihayet 4 yıl önce yeniden ibadete açıldığını kaydetti.

Ayasofya’nın açılışından bu yana yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi gördüğünü vurgulayan Aktürkoğlu, şunları kaydetti: Ayasofya Camisi, 24 Temmuz 2020’de yeniden ibadete açıldığından bu yana son 4 yılda 25 milyona yakın ziyaretçiyi ağırladı. Ayasofya Camisi’nde devamlı olarak yerli ve yabancı ziyaretçileri ağırlıyoruz.

Bu camiye ülkenin her yerinden ve dünyanın farklı ülkelerinden, Müslüman ve gayrimüslim insanların ziyarete geldiğine dikkat çekti.

İstanbul Müftü Yardımcısı ayrıca şunları söyledi: Ayasofya Camii, herkesin ilgisini çeken önemli tarihi mekanlardan birisidir. Bu caminin mevsimine göre günlük ortalama 50 bin, yıllık ise 6 ila 7 milyon civarında ziyaretçisi bulunuyor.

Ayasofya’da günlük namaz vakitlerinin yanı sıra çeşitli etkinlikler de yürütüldüğüne dikkat çeken Aktürkoğlu, şunları kaydetti: Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle dini geceler ve Kuran öğrenen öğrencilere özel mezuniyet programları düzenleniyor. Ayasofya’da yılda iki kez mezuniyet töreni düzenleniyor.

Aktoğlu, Ayasofya’ya gelen bazı ziyaretçilerin İslam’a geçmek istediklerini ifade ettiğini kaydetti. Ortalama olarak her gün bir veya iki kişi camide bu eylemleri yerine getiriyor.

Bu merken hem rehberlik ve hizmetler sağladığını belirterek, burada Diyanet İşlerinin bir parçası olarak 50 personelimiz mevcuttur. Bunlardan bazıları camiye gelen ziyaretçilere cami adabını öğretmek ve cemaat namazı saflarını düzenlemekle görevlidir.

Aktürkoğlu: “Ayrıca yabancı turistlere özel dini rehberlik yapan, İslam’ın ve Ayasofya’nın kültürel ve dini yönlerini anlatan rehberlerimiz de mevcuttur.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu