Makaleler

ERKAN BAĞIMLISI ÇOCUKLARDA; KALICI FİZİKSEL RUHSAL VE ZİHİNSEL PROBLEMLER MEYDAN GELEBİLİR.

American Academy of Pediatrics (AAP) ve diğer sağlık kuruluşları çocukların yaşlarına göre uygun ekran süreleri ve rehberlik konusunda bilimsel çalışmalar gerçekleştirdi. Medicana sağlık grubu Psikologların dan İrem Durma Erkan bağımlılığının zararları hakkında bilgi;
Bebek ve çocuklardaki yaş oranına göre ekran bağımlılığı süreleri hakkında bilgi veren Medicana international Samsun hastanesi Psikoloğu İrem Durna “0-18 ay : bu yaş grubundaki bebeklerin ekran süreleri neredeyse sıfıra yakın olmalıdır. Erkanla geçirilen zaman, dil gelişimi ve sosyal etkileşimler gibi kritik gelişim alanlarını olumsuz etkileyebilir. Bebeklerin dil gelişimi için aileleri ve bakım verenlerin ile etkileşim içinde olmaları önemlidir.2-5 yaş: bu yaş grubundaki çocuklar için günlük ekran süreleri bir saati geçmemelidir. İyi içerik seçimi yapılmalıdır. Eğitici, kaliteli programlar tercih edilmelidir. Ebeveynler ekran kullanımı sırasında rehberlik etmeli, içerikleri değerlendirilmelidir. 6 yaş ve üzeri: bu yaş grubundaki çocuklar için ekran süreleri ebeveyn gözetiminde uygun bir şekilde yönetilmelidir. Günlük Erkan süresi yine 2-3 saati geçmemelidir. Diğer görevlere ve fiziksel aktivitelere yeterli zaman ayrılmalıdır” dedi.

Ekrana aşırı bağlı kalan çocuklar çeşitli sağlık sorunlarına karşı karşıya kalabilir.

Psikoloji uzmanı Durna” Ekran sürelerinin kontrolsüzce tüketilmesi, çocuklarda ekran bağımlılığı riskini beraberinde getirebilir. Normal gelişimdeki bir çocuk, aşırı ekrana maruz kalarak yalancı otizm belirtileri gösterebilir, aşırı ekrana maruz kalan çocuk; zaman yönetiminde ciddi sıkıntılar yaşayabilir. Akademik performansında düşüş yaşayabilir. Sosyal izolasyon yaşayabilir. Uyku bozuklukları olabilir. Şiddet eğilimi de bulunabilir. Bütün bunları ek olarak psikolojik ve fiziksel sağlık problemleri de beraberinde getirebilir. Kişiselleştirilmiş bir sınır çalışması ekran bağımlılığının önüne geçebilir’ diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu