Dünya

DÜNYADA DANG HUMMASI VAKALARINDA BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ ARTIŞTA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN BÜYÜK ROLÜ

Bilim insanları, dang humması vakalarındaki benzeri görülmemiş artışta iklim değişikliği ve küresel ısınmanın önemli bir rol oynadığına inanıyor.
Aedes sivrisineklerinin ısırması yoluyla bulaşan Dang humması, bu yıl şu ana kadar on milyondan fazla insanı etkiledi. Bilim insanlarına göre küresel ısınma bu sivrisineklerin yaşam döngüsünü ve coğrafi yayılım alanını genişletti.
Sıcaklıktaki artış Aedes sivrisineklerinin daha hızlı büyümesine, daha fazla ısırmasına ve daha fazla yumurta bırakmasına neden olur.
Ayrıca ısı, dang humması virüsünü daha bulaşıcı hale getirir ve konakçıda çoğalmasını hızlandırır. Küresel ısınmanın yanı sıra artan kuraklık ve fırtınalar da dang humması salgınlarına katkıda bulunuyor.
Birkaç farklı serotipe sahip dang virüsünün, insanlarda ciddi hastalıklara neden olma konusunda alışılmadık bir işleve sahip olduğunu ve bunun da uygun bir aşı yapılmasını zorlaştırdığını belirtmek gerekir.
Uzmanlar, insanların dışarı çıkarken ve hatta evdeyken böcek kovucu ilaç kullanmalarını, suyun biriktiği alanları terk etmelerini ve sivrisinekleri uzaklaştırmak için vantilatörü açık tutmalarını öneriyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu