ایران

گسترش اعتراضات اقتصادی در ایران؛ اعتصاب بازاریان، تجمع های خیابانی و برخوردهای امنیتی از تهران تا شهرهای مختلف

گسترش اعتراضات اقتصادی در ایران؛ اعتصاب بازاریان، تجمع های خیابانی و برخوردهای امنیتی از تهران تا شهرهای مختلف

هم‌زمان با جهش شدید نرخ ارز و سقوط ارزش پول ملی در ایران، موجی از اعتراض های صنفی و مردمی از بازارهای تهران آغاز شد و با گسترش به خیابان‌ها و شهرهای دیگر، به یکی از گسترده‌ترین نارضایتی‌های اقتصادی و اجتماعی ماه‌های اخیر در ایران تبدیل شد.

روز دوشنبه هشتم دی‌ماه، خیابان‌ها و مراکز تجاری تهران شاهد تجمعات اعتراضی گسترده‌ای بود.

به گزارش ایندیپندنت فارسی، این اعتراض ها از بازار موبایل در خیابان جمهوری آغاز شد و به سرعت به نقاطی چون خیابان فردوسی، میدان حسن‌آباد، بازار شوش، سه‌راهی امین‌حضور و باغ سپه‌سالار گسترش یافت.

تصاویر منتشرشده از این مناطق حاکی از حضور پررنگ نیروهای امنیتی و توصیف فضا به‌عنوان «امنیتی» از سوی شهروندان است.

رادیو فردا گزارش داد که هم‌زمان با افزایش بی‌سابقه قیمت دلار و رسیدن آن به حدود 144 هزار تومان، بسیاری از بازاریان با بستن مغازه‌ها و تعطیلی فعالیت‌های اقتصادی، دست به اعتصاب زدند.

به گزارش دویچه‌وله فارسی، بازار بزرگ تهران به هسته اصلی اعتراض ها تبدیل شد و راسته‌های مختلف، از جمله بازار موبایل، لوازم دیجیتال و مسگرهای سرای ملی، به این حرکت اعتراضی پیوستند.

دامنه اعتراضات همچنین به بازار مبل یافت‌آباد در منطقه 18 تهران رسید.

تی‌آرتی فارسی تأکید کردند که سقوط ارزش ریال، افزایش بهای سکه تا حدود 169 میلیون تومان و بی‌ثباتی شدید بازار، عامل اصلی شعله‌ور شدن اعتراضات بوده است.

خبرگزاری آناتولی نوشت که کاهش کم‌سابقه ارزش پول ملی، حتی با اذعان مقام‌های رسمی، فشار معیشتی را تشدید کرده و زمینه اعتراضات خیابانی را فراهم آورده است.

از سوی دیگر، خبرگزاری فارس، وابسته به نهادهای حکومتی، از تجمع بازاریان در خیابان لاله‌زار و حرکت آنان به سمت مرکز شهر خبر داد، اما ویدیوهای منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی، که دویچه‌وله فارسی به آن‌ها استناد کرده، از شلیک گاز اشک‌آور و برخورد نیروهای امنیتی با معترضان حکایت دارد.

ایندیپندنت فارسی نیز تصاویری از شلیک گاز اشک‌آور در باغ سپه‌سالار منتشر کرد.

هم‌زمان، دویچه‌وله گزارش داد که یک مقام ارشد قضایی با تهدید معترضان به پیگرد، تلاش کرده از گسترش اعتراضات جلوگیری کند.

با این حال، بنا بر نقل ایندیپندنت فارسی، اعتراض ها از تهران فراتر رفته و به شهرهایی چون مشهد، کرج، اصفهان و شیراز نیز کشیده شده است.

گزارش‌ها از کرج حاکی از درگیری میان معترضان و نیروهای انتظامی است.

در کنار این تحولات میدانی، داده‌های رسمی نیز از تشدید فشار اقتصادی حکایت دارد. بنابر نقل مرکز آمار ایران، شاخص قیمت مصرف‌کننده در آذر 1404 به 435.1 رسید که بیانگر افزایش 4.2 درصدی قیمت‌ها نسبت به ماه قبل و رشد 52.6 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است.

این آمارها نشان می‌دهد هزینه‌های معیشتی خانوارها، به‌ویژه در دهک‌های پایین، به‌طور محسوسی افزایش یافته است.

کارشناسان معتقدند که مجموعه این تحولات نشان می‌دهد بحران اقتصادی، به‌ویژه نوسانات ارزی، به سرعت در حال تبدیل شدن به یک نارضایتی اجتماعی فراگیر در ایران است.

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا