بحران مالی شدید در کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل؛ یازده میلیون پناهجو در خطر قطع کمکهای انسانی

بحران مالی شدید در کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل؛ یازده میلیون پناهجو در خطر قطع کمکهای انسانی
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در گزارشی جدید از کاهش چشمگیر بودجه خود خبر داده است که میتواند موجب محرومیت بیش از یازده میلیون نفر از پناهجویان و آوارگان از دریافت کمکهای حیاتی شود.
این بحران پس از کاهش سهم آمریکا به عنوان بزرگترین حامی مالی این سازمان، تشدید شده است.
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل (UNHCR) در گزارش اخیر خود اعلام کرده که تنها 23 درصد از هدف بودجه دهمیلیارد و ششصد میلیون دلاری سال ۲۰۲۵ را تاکنون دریافت کرده است و پیشبینی میشود تا پایان سال مجموع بودجه این سازمان به ۳.۵ میلیارد دلار برسد که به هیچ وجه پاسخگوی نیاز ۱۲۲ میلیون نفر از پناهندگان و آوارگان نیست.
به گزارش الجزیره، این بحران مالی شدید، به ویژه پس از کاهش سهم مالی آمریکا که در سال گذشته ۴۰ درصد کل کمکهای کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد UNHCR را تأمین میکرد، تشدید شده است.
به گزارش رویترز، دولت آمریکا که از ابتدای سال جاری سیاست کاهش هزینههای خارجی را در پیش گرفته، کمکهای خود به نهادهای امدادرسان جهانی از جمله «آژانس توسعه بینالمللی ایالات متحده» USAID را به شدت کاهش داده است.
کاهش بودجه موجب توقف یا تعلیق حدود یک میلیارد و چهارصد میلیون دلار از برنامههای کمک رسانی شده است که شامل کاهش ۶۰ درصدی کمکهای مالی و اقلام امدادی در کشورهای بحرانزدهای چون سودان، میانمار و افغانستان است.
بخشهای حیاتی مانند کمکهای پزشکی، آموزش، مسکن، تغذیه و حمایتهای امنیتی به شدت آسیب دیدهاند.
به ویژه زنان و دختران که بیشترین آسیب را از کاهش بودجهها میبینند، چرا که برنامههای مقابله با خشونتهای مبتنی بر جنسیت به یک چهارم کاهش یافته است.
در بنگلادش، آموزش بیش از ۲۳۰ هزار کودک پناهنده روهینگیا به دلیل کمبود بودجه در خطر تعلیق قرار دارد.
این مسأله بهویژه برای زنان افغانستانی که بیشترین آسیب را از قطع کمکها متحمل شدهاند، بحرانی جدی محسوب میشود.
به گفته دومینیک هاید، مدیر روابط خارجی کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد UNHCR، کاهش شدید حمایتهای مالی، برنامههای حمایتی مربوط به توانمندسازی زنان، سلامت روان و مقابله با خشونتهای جنسیتی را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.
علاوه بر این، کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد UNHCR به دلیل بحران مالی مجبور به کاهش یک سوم کارکنان خود شده و حدود ۳۵۰۰ نفر از نیروهای خود را در مقر اصلی جنیوا و دفاتر منطقهای تعدیل کرده است.
این بحران نه تنها به کمکهای انسانی لطمه زده، بلکه میتواند پیامدهای گستردهتری مانند افزایش بیماریها و بیثباتی اجتماعی در مناطق بحرانزده به همراه داشته باشد.
در نهایت، این گزارش زنگ خطری برای جامعه جهانی است تا توجه بیشتری به حمایت مالی از پناهندگان داشته باشد و در برابر کاهش کمکها مسئولانه عمل کند، چرا که حفظ حقوق و کرامت این افراد در گرو تأمین منابع مالی کافی و پایدار است.