این روزها جهان با گرمای بیسابقه دست وپنجه نرم میکند ، کره زمین طی دهههای اخیر دائما در حال گرم تر شدن بوده و هشت سال گذشته، داغترین سالهای ثبتشده در تاریخ کره زمین به شمار میرود. امسال نیز رکوردهای جهانی در این زمینه ثبت شده است.
پس از آنکه مشخص شد کره زمین گرمترین تابستان را در تاریخ دمایی ثبت شده خود تجربه میکند ، سازمان ملل متحد هشدار داد که فرآیند «در هم شکسته شدن اقلیم» آغاز شده است.
ناظران آب و هوای اتحادیه اروپا هم اعلام کردند که سال ۲۰۲۳ میلادی احتمالا گرمترین سال در تاریخ بشر خواهد بود.
همه کشورهای واقع در نیمکره شمالی شاهد موجهای گرما، خشکسالی و آتشسوزیهای جنگلی در آسیا، آفریقا، اروپا و آمریکای شمالی بوده اند ، این دمای حداکثری تأثیر چشمگیری بر اقتصاد، زیستبوم و سلامت انسان گذاشته است.
دمای بیسابقه سطح دریاهای جهانی نقش بهسزایی در افزایش گرمای تابستان ایفا کرده است؛ بطوریکه موجهای گرمایی بستر اقیانوس اطلس شمالی و دریای مدیترانه را در هم نوردیده است.
به گزارش سرویس تغییرات آبوهوایی کوپرنیکوس اتحادیه اروپا، هشت سال گذشته گرمترین سالهایی بودهاند که ماهوارهها آنها را ثبت کردهاند. سال ۲۰۲۲ نیز پنجمین سال گرم ثبتشده در سطح جهانی بود.
«کوپرنیکوس» یک برنامه رصد زمین و فراهمکننده دادهها و اطلاعات برای درک تغییرات آبوهوایی و پیشبینی وضعیت هوا است. دادههای این سرویس روز سهشنبه منتشر شد.
این گزارش نشان میدهد که کره زمین بهدلیل تولید روبهرشد گازهای گلخانهای به روند گرم شدن ادامه خواهد داد.
میانگین دمای هر یک سال از ۸ سال گذشته، بیش از یک سانتیگراد در مقایسه با دمای پیش از انقلاب صنعتی افزایش پیدا کرده است.
این در حالی است که پیمان اقلیمی پاریس اعلام کرده بود که کره زمین نباید در قیاس با دوران پیش از انقلاب صنعتی بیشتر از یکونیم درجه سانتیگراد گرم شود.
مطالعات نشان میدهد که در صورت گرم شدن کره زمین بیش از دمای مشخصشده از طرف پیمان اقلیمی پاریس، احتمال اثرات آبوهوایی فاجعهبار بهطور قابل توجهی افزایش می یابد.
میانگین دمای جهانی در سال ۲۰۲۳، حدود سهدهم درجه سانتیگراد بالاتر از حد ۱۹۹۱ تا ۲۰۲۰ بود. سال ۲۰۲۳ همچنین، دومین سال گرم ثبتشده برای اروپا بعد از سال ۲۰۲۰ بود.
تابستان ۲۰۲۳ در اروپا گرمترین تابستان در چند قرن اخیر بود. در سال گذشته، چند کشور اروپایی از جمله بریتانیا دماهای بسیار بالایی را تجربه کردند.
تحقیقات انجامشده دانشمندان بریتانیا نشان میدهد سال ۲۰۲۲، گرمترین سال از سال ۱۶۵۹ بوده است.
سال ۲۰۲۳ همچنین اولین سالی بود که میانگین دمای کره زمین به بالاتر از ۱۰ درجه سانتیگراد رسید. فرانسه نیز گرمترین سال خود را در سال ۲۰۲۲ تجربه کرد.
به گزارش سرویس تغییرات آبوهوایی کوپرنیک، مناطقی که گرمترین سال ثبتشده خود را در تاریخ تجربه کردند شامل بخشهای بزرگی از غرب اروپا، خاورمیانه، آسیای مرکزی، چین، شمال غربی آفریقا و شاخ آفریقا میشوند.
گرمای شدیدی که سال گذشته اغلب نقاط جهان آن را تجربه کردند، به خصوص برای پاکستان و شمال هند دشوارتر بود.
در طول بهار، نه تنها این دو کشور دمای بسیار بالا و شدیدی را تجربه کردند، بلکه بارانهای سیلآسا و ویرانگرانه را در اواخر تابستان نیز پشت سر گذاشتند.
چین مرکزی و شرقی نیز شاهد ثبت شرایط گرم و خشک برای یک دوره طولانی در طول تابستان بود.
مطالعات نشان دادهاند تغییرات آبوهوایی و اقلیمی بهدلیل فعالیت بشر رو به افزایش است.