سوریه

دروزی‌ها چه کسانی هستند و چه می‌خواهند؟ از پیدایش تاریخی تا دلیل حمایت اسرائیل در درگیری‌های اخیر سوریه

دروزی‌ها چه کسانی هستند و چه می‌خواهند؟ از پیدایش تاریخی تا دلیل حمایت اسرائیل در درگیری‌های اخیر سوریه

در پی درگیری‌های مسلحانه اخیر در استان سویدا در جنوب سوریه، نام جامعه دروزی بار دیگر در کانون توجه رسانه‌ها و تحلیلگران سیاسی قرار گرفته است.

اقلیتی مذهبی با تاریخی کهن، باوری خاص و نقشی تأثیرگذار در معادلات خاورمیانه، که این‌روزها با حمایت علنی رژیم صهیونیستی مواجه شده است.

در پی تشدید ناآرامی‌ها در استان سویدا در جنوب سوریه و درگیری میان نیروهای دولتی و طایفه دروزی، توجه افکار عمومی به این جامعه مذهبی کهن جلب شده است.

اقلیتی که در ظاهر کوچک است اما در تحولات منطقه‌ای نقش‌آفرین بوده و اکنون با حمایت آشکار اسرائیل روبه‌رو شده است.

به گزارش رادیو فردا اسرائیل با ادعای «دفاع از دروزی‌ها» به مواضع ارتش سوریه حمله کرده و هم‌زمان برخی منابع از عبور دروزی‌های ساکن در سرزمین‌های اشغالی از مرز و ورود به سوریه خبر داده‌اند.

این حمایت‌ها پرسش‌هایی درباره جایگاه و اهداف این جامعه مذهبی مطرح کرده است.

جامعه دروزی در قرن پنجم هجری از دل فرقه اسماعیلیه برخاست.

با حمایت الحاکم بامرالله، خلیفه فاطمی، حمزه بن علی زوزنی و محمد درزی پایه‌های عقیدتی این مذهب را بنیان نهادند.

آن ها باور به تجلی نور الهی در وجود الحاکم را جایگزین تصور سنتی از الوهیت کردند و با ترکیبی از عرفان اسلامی، فلسفه نوافلاطونی و اندیشه‌های خاص، هویتی منحصر به‌فرد پدید آوردند.

دروزی‌ها از زمان انقراض خلافت فاطمی به کوه‌های شام کوچ کردند و با انسجام اجتماعی، تقیه و خودبستگی فرهنگی، هویت خود را در لبنان، سوریه، فلسطین و اردن حفظ کردند.

بنابر گزارش دویچه‌وله، تنها حدود سه درصد جمعیت سوریه را تشکیل می‌دهند اما تمرکزشان در سویدا، ارتباطات فراملی، و موقعیت استراتژیک، به آنان قدرتی بیش از وزن جمعیتی‌شان داده است.

دروزی‌ها خواهان حفظ هویت مذهبی و فرهنگی خود، امنیت در مناطق سکونتشان و مشارکت سیاسی برابر در ساختار ملی سوریه‌اند.

آن ها به‌دنبال نوعی خودگردانی محلی در چارچوب وحدت ملی هستند و با افراط‌گرایی مذهبی و مداخله خارجی، ازجمله حمایت سیاسی اسرائیل، با احتیاط برخورد می‌کنند.

هدف اصلی‌ دوروزی ها زندگی در ثبات، دور از فشارهای دولت مرکزی و گروه‌های مسلح است، بدون آن‌که استقلال‌طلبی رسمی یا جدایی‌طلبی را دنبال کنند.

رادیو فردا نیز در گزارشی اعلام کرده اسرائیل حمایت از دروزی‌ها را به‌ویژه به دلیل حضور بخشی از آنان در ارتش اسرائیل به دلیل مسائل اخلاقی توجیه کرده است، اما تحلیلگران این حمایت را بخشی از تلاش تل‌آویو برای نفوذ در ساختار قومی و مذهبی سوریه می‌دانند.

دروزی‌ها امروز در تلاقی ایمان، هویت و سیاست قرار گرفته‌اند؛ گروهی که از توحید سخن می‌گویند اما در میانه‌ی رقابت‌های منطقه‌ای بازیگری پیچیده و گاه متناقض دیده شده اند.

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا