افغانستان

داعش خراسان؛ تهدید پنهان جهانی از کوه‌های افغانستان تا قلب اروپا

داعش خراسان؛ تهدید پنهان جهانی از کوه‌های افغانستان تا قلب اروپا

با وجود کشته شدن شماری از رهبران گروه سنی های تندروی داعش خراسان به دست طالبان، شاخه افغانستانی این گروه همچنان تهدیدی جدی و فعال باقی مانده است.

تازه‌ترین گزارش «گروه بحران بین‌المللی» از تمرکز گروه سنی های تندروی داعش بر حملات برون‌مرزی، مهاجرت فرماندهان آن به پاکستان و خطر سوء‌استفاده طالبان از این تهدید برای مشروعیت بین‌المللی پرده برداشته است.

در گزارشی که گروه بحران بین‌المللی روز چهارشنبه 16 ژوئیه منتشر کرده، نسبت به رشد دوباره و تغییر آرایش عملیاتی شاخه خراسان گروه سنی های تندروی داعش (ISIS-K) هشدار داده شده است.

بر اساس این گزارش، اگرچه طالبان موفق به حذف چند تن از رهبران این گروه شده‌اند، اما گروه سنی های تندروی داعش خراسان همچنان ظرفیت انجام حملات مرگبار را حفظ کرده و اکنون تمرکز خود را از افغانستان به منطقه و حتی فراتر از آن گسترش داده است.

این گزارش می‌افزاید، برخی از فرماندهان داعش از افغانستان به پاکستان منتقل شده‌اند و این تحرک نشان‌دهنده تمرکز تازه‌ای بر حملات مرزی و بین‌المللی است.

به گزارش الجزیره، عملیات‌های خونبار اخیر از محل برگزاری کنسرت کنسرت مسکو گرفته تا اهدافی در ترکیه، ایران و اروپا، همگی به شبکه‌هایی از فرماندهان آسیای میانه مرتبط دانسته شده‌اند که اکنون بخشی از ساختار گروه سنی های تندروی داعش خراسان هستند.

به گزارش رادیو آزادی برخلاف هسته اصلی گروه سنی های تندروی داعش در سوریه و عراق، شاخه خراسان بیشتر از طریق ارتباطات غیرمتمرکز آنلاین فعالیت می‌کند و به جای تصرف مناطق، بر حملات پراکنده و پرفشار در سطح منطقه‌ای و جهانی تمرکز دارد.

به گزارش بی‌بی‌سی فارسی، این نهاد بین‌المللی هشدار داده که تکیه بیش از حد بر طالبان برای مقابله با گروه سنی های تندروی داعش، سیاستی پرخطر است؛ زیرا طالبان ممکن است از وجود گروه سنی های تندروی داعش به‌عنوان ابزاری برای جلب مشروعیت جهانی و تحکیم مواضع خود در افغانستان بهره‌برداری کنند.

درحالی‌که برخی کشورها از طالبان انتظار همکاری ضدتروریستی دارند، این گزارش یادآوری می‌کند که تهدید گروه سنی های تندروی داعش خراسان پیچیده‌تر از آن است که به تقابل میان دو گروه افراطی خلاصه شود.

به گفته تحلیل‌گران، جامعه جهانی باید در مواجهه با خطر گروه سنی های تندروی داعش، راهبردی هوشیارانه، منطقه‌محور و مستقل از منافع سیاسی طالبان اتخاذ کند.

در چشم‌اندازی نگران‌کننده، گروه سنی های تندروی داعش خراسان می‌کوشد تا جایگاه خود را به‌عنوان تنها شبکه فعال جهانی جهادگرایی از خاک افغانستان تثبیت کند؛ خطری که نمی‌توان با نادیده‌گرفتن آن، ثبات منطقه را تضمین کرد.

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا