عتبات و اماکن مقدسه

خاطرات پیرمرد کربلایی از محرم سال های دور

این سال ها شهر مقدس کربلا در آغاز ماه محرم شاهد مراسم ویژه تبدیل پرچم گنبد مطهر حسینی است؛ مراسمی که هزاران مسلمان و شیعه اهل بیت علیهم السلام از نقاط مختلف جهان شاهد آن هستند.

 

این سال ها شهر مقدس کربلا در آغاز ماه محرم شاهد مراسم ویژه تبدیل پرچم گنبد مطهر حسینی است؛ مراسمی که هزاران مسلمان و شیعه اهل بیت علیهم السلام از نقاط مختلف جهان شاهد آن هستند.

این مراسم از نظر برگزار کنندگان آن همچون اعلام آغاز روزهای اندوه و ماتم و آغاز مراسم عزاداری شهادت سیدالشهدا علیه السلام است.

اما باید دانست که کربلای معلی در سال های گذشته به خاطر محدودیت ها و خفقان رژیم بعثی نمی توانست این گونه مراسمات حسینی را به جا بیاورد و مراسم تعویض پرچم گنبد مطهر نیز به صورت کاملا مخفیانه برگزار می شد.

«حاج زنکی» یکی از اهالی قدیمی کربلا و ساکنان منطقه باب الطاق در مرکز کربلای قدیمی، مراسم تعویض پرچم گنبد مطهر در آغاز ماه محرم در زمان رژیم بعثی را این گونه روایت می کند: یادم می آید در ماه محرم 1979 در ساعت های پایانی شب، من و چند نفر از دوستان در کوچه های تاریک کربلا می دویدیم تا خود را به حرم مطهر برسانیم و شاهد مراسم تعویض پرچم باشیم و در آن زمان پرچم توسط یکی از سادات خادم حرم تعویض می شد.

وی افزود: زمان به سرعت می گذشت و ما با چشمان اشکبار شاهد این صحنه بودیم که ناگهان ماموران امنیتی بر سر ما ریختند و ما را کتک زدند و بدترین دشنام ها را نثار ما کردند و با قنداق اسلحه بر سر و صورت ما زدند و چند ساعت بعد که به هوش آمدیم خود را پشت میله های زندان یافتیم.

پرچم سیاهی که در روز اول محرم بر فراز گنبد مطهر حسینی برافراشته می شود تا پایان ماه صفر باقی می ماند.

سعید رشید زمیزم درباره تاریخ و پیشینیه این مراسم در کربلای معلی می گوید: رسم عرب های شبه جزیره در گذشته این بوده که هرگاه رئیس و بزرگ قبیله ای کشته می شد تا زمانی که انتقام او را بگیرند، بر سر قبر او پرچم قرمز رنگی نصب می کردند و این پرچم باقی بود تا زمانی که انتقام او را بگیرند.

پس از سقوط نظام بعثی مدیریت آستان مقدس حسینی پیشنهاد جمعی از خادمان حرم مطهر حسینی برای برگزاری مراسم ویژه تعویض پرچم به صورت کنونی را پذیرفت و از آن زمان تا کنون این مراسم به صورت رسمی برگزار می شود.

 

 

اخبار مرتبط

دکمه بازگشت به بالا