دکتر مهدی زارع استاد پژوهشکده زلزله شناسی تهران طی یادداشتی در روزنامه اعتماد هشدار داد که خشکسالی شدید به زودی بیش از نیم میلیون نفر در جنوب شرق استان سیستان و بلوچستان را مجبور به مهاجرت به سایر نقاط ایران خواهد کرد.
این استاد زلزله شناسی و پژوهشگر محیط زیست افزود : بسیاری از مردم سیستان و بلوچستان کشاورز هستند، اما خشکسالی معیشت آنها را از بین برده است. سیستان و بلوچستان دومین استان بزرگ ایران است که با افغانستان و پاکستان همسایه است. اکثریت ساکنان آن، از نظر اقتصادی ضعیفترین بخش جمعیت ایران هستند. این منطقه از سال 1377 تاکنون با کمبود شدید آب و دورههای مختلف خشکسالی دست و پنجه نرم کرده است. مشکل اکنون به سطح بحرانی رسیده است. این منطقه از سال آبی 1400-1399 به بعد چند دوره از بارندگیهای کوتاه ولی بعضا سیلآسا و البته دورههای طولانی بدون بارندگی را تجربه کرده است.
مهمترین سرچشمه آبی سیستان و بلوچستان دریاچه هیرمند و تالاب هامون است که به دلیل کاهش نزولات آسمانی و امتناع طالبان از ارسال حقابه ایران تقریبا رو به نابودی است.
در ادامه این یادداشت آمده است : شرایط در این استان پس از آن بدتر شد که افغانستان جریان رودخانه هیرمند را که حوضه آبخیز اولیه سیستان است، محدود کرده و در نتیجه این منطقه را از سهم حق خود از آب محروم کرد. افغانستان در دو دهه گذشته سدها و کانالهایی ساخته است که سهم ایران از آب را به میزان قابل توجهی کاهش داده است.