نگاهی گذرا به رفتارها و سیاست های گروه طالبان در یک سال و نیم اخیر نشان می دهد که گویا قرار نیست شهروندان افغانستان نفس راحتی بکشند.
در همین راستا اخبار رسیده از افغانستان حاکی از آن است که نیروهای طالبان دور جدید بازداشت ها در این کشور را آغاز کرده اند.
گروه طالبان در هفته جاری، در سه مورد اقدام به بازداشت زنان، فعالان اجتماعی و فرهنگی کرده اند.
روز یکشنبه هفته جاری نیروهای طالبان در منطقه شیعه نشین غرب کابل با برهم زدن تظاهرات زنان در اعتراض به تداوم ممنوعیت آموزش دختران، سه زن معترض را بازداشت کردند و یک روز بعد آنها را «به قید ضمانت» و با «وساطت بزرگان محلی» آزاد کردند. دومین مورد، بازداشت مطیع الله ویسا، فعال حق آموزش زنان در کابل بود.
بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، گروه طالبان آقای ویسا را روز دوشنبه و زمانی که پس از ادای نماز عصر در حال بیرون شدن از یک مسجد در کابل بوده بازداشت کرده است.
علاوه بر این، روز سه شنبه، عطاءالله ویسا، برادر آقای ویسا با نشر ویدیویی در شبکه های اجتماعی ادعا کرد که گروه طالبان خانه آنها را «محاصره» کرده و دو برادرش را «کتک زده، به مادرش «حرف های رکیک» گفته و تلفن های همراه مطیع الله را «با زور» گرفته اند و برده اند.
سومین مورد، بازداشت رسول پارسی، استاد دانشگاه و پژوهشگر دینی است. خبربازداشت او روز گذشته رسانه ای شد و گفته می شود که از حدود بیست روز قبل ناپدید شده و در بازداشت استخبارات طالبان است.
آغاز روند جدید بازداشت ها از سوی طالبان در کابل، با واکنش های گسترده شهروندان افغانستان و جامعه جهانی مواجه شده است.
از جمله این موارد، بازداشت مطیع الله ویسا که برای دسترسی دختران به آموزش دادخواهی می کرد، واکنش بسیار گسترده را در پی داشته است.
هدربار، معاون بخش زنان دیده بان حقوق بشر با اشاره به بازداشت زنان معترض از غرب کابل و آقای ویسا، نوشته که پیامی که طالبان با این بازداشت ها می فرستد این است که «هیچکدام از کسانی که برای بهبود وضعیت زنان و دختران تلاش می کنند، در افغانستان امروزی در امان نیستند.»
سازمان عفو بین الملل نیز با نشر بیانیه ای، گفته که طالبان از زمان تسلط بر افغانستان، افرادی را که را به صورت «مسالمت آمیز» خواستار «حفظ حقوق» خود بوده اند، به صورت «خودسرانه» بازداشت و «شکنجه» کرده اند.
بسیاری از شهروندان افغانستان روند جدید بازداشت ها را، ادامه سیاست سرکوب طالبان می دانند و می گویند که این گروه در تلاش است که سرکوب را بیشتر کند.
شماری از مقام های کشورهای جهان نیز به این مسئله واکنش نشان داده اند و گفته اند که سرکوب کسانی که «صدای مردم» هستند، در هیچ جای جهان کارساز نبوده و در افغانستان نیز کارساز نخواهد بود.
رینا امیری، نماینده ویژه آمریکا در امور حقوق بشر و زنان در افغانستان، در تویتی گفته که گزارش های زیادی از بازداشت زنان و مردانی که از دسترسی زنان به تحصیل حمایت می کنند، منتشر شده است.
او افزود: خفه کردن صدای مدافعانی که منعکسکننده ارادهی مردم است، در جاهای دیگر کارساز نبوده و در افغانستان هم موفق نخواهد بود.
گروه طالبان از زمان تسلط بر افغانستان، بارها اقدام به بازداشت منتقدان این گروه و فعالان حقوق زن، فعالان فرهنگی و مدنی کرده است.
بر اساس گزارش تحقیقی که سازمان عفو بین الملل منتشر کرده، افراد بازداشت شده در زندان طالبان با «بد رفتاری» و «شکنجه» مواجه بوده اند.
با وجود اینکه سازمان ملل و جامعه جهانی بارها از گروه طالبان خواسته است که روند بازداشت منتقدان و فعالان اجتماعی – سیاسی را متوقف کند، اما طالبان در سال جاری خورشیدی این روند را با جدیت بیشتر آغاز کرده است.