اخبارافغانستانجهان

سانسور گسترده کتاب‌ها زیر سایه ابهام در حکومت طالبان

پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، صنعت چاپ و نشر با مقررات مبهم و سختگیرانه‌ای مواجه شده است.

این مقررات، نه تنها تولید کتاب را فلج کرده، بلکه آزادی بیان و دسترسی به دانش را به شدت محدود کرده است.

ناشران و کتابفروشان در این کشور هر روز درگیر دستورالعمل‌های متناقض و سرکوبگرانه‌ای هستند که از سوی مقامات طالبان اعمال می‌شود.

حکومت طالبان پس از تصرف افغانستان، قوانین سخت‌گیرانه‌ای برای چاپ و توزیع کتاب وضع کرده است که بر اساس سه معیار کلی «ارزش‌های اسلامی»، «ارزش‌های افغانی» و «سیاست‌های امارت اسلامی» عمل می‌کند.

بر اساس گزارش ایندیپندنت فارسی، اما این معیارها کاملاً مبهم بوده و هیچ توضیح روشنی درباره آنها وجود ندارد، به همین دلیل ناشران با سردرگمی و تهدید مداوم مواجه هستند.

کمیسیون‌های ویژه در وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان، متشکل از اعضای اداره استخبارات و کارشناسان دینی، هر کتاب را پیش از چاپ بررسی و تایید می‌کنند.

کتاب‌هایی که شامل تصاویر موجودات زنده یا مطالب مغایر با سیاست‌های طالبان باشند، ممنوع و از چاپ محروم می‌شوند.

همچنین واردات کتاب‌های خارجی نیز بدون مجوز کمیسیون ارزیابی طالبان امکان‌پذیر نیست.

ناشران افغانستانی که پیش‌تر صد نفر پرسنل داشتند، اکنون با کمتر از پنج نفر فعالیت می‌کنند و بسیاری از کتاب‌فروشی‌ها به بهانه‌های مختلف پلمب شده‌اند.

فعالان نشر از بازداشت، شکنجه و زندانی شدن ناشرانی خبر می‌دهند که کتاب‌های «مغایر با قوانین طالبان» را منتشر یا توزیع کرده‌اند.

کتابخانه‌های دولتی، دانشگاه‌ها و مدارس نیز تحت کنترل شدید طالبان قرار دارند و هزاران جلد کتاب به دلیل نقض همین معیارها ضبط و نابود شده‌اند.

طالبان تلاش می‌کند با ممنوع کردن کتاب‌های تاریخی، فلسفی، اجتماعی و حتی ادبیات زنان و حقوق بشر، خوانش‌های انتقادی و متنوع از دین و جامعه را سرکوب کند و تنها روایت رسمی و بنیادگرایانه خود را ارائه دهد.

از زمان بازگشت طالبان، فضای نشر کتاب در افغانستان به یکی از تاریک‌ترین دوران‌های خود رسیده و آزادی قلم و دانش به شدت محدود شده است.

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا