در حالی که مسئولان ایرانی از حمایت از بخش کشاورزی سخن میگویند، کشاورزان با کمبود آب، گرانی نهادهها، نفوذ دلالان و بیتوجهی دولت، روزبهروز زمینها را ترک میکنند.
موضوعی که امنیت غذایی کشور را تهدید میکند و هشدارها را درباره فروپاشی این صنعت کهن افزایش داده است.

دیدار اخیر رئیس دولت چهاردهم ایران از وزارت جهاد کشاورزی بار دیگر نگاهها را متوجه وضع بحرانی کشاورزی ایران کرد.
وضعیتی که به گزارش ایندیپندنت فارسی و بر پایه آمار اتاق بازرگانی ایران، سالانه هزاران میلیارد تومان زیان به این بخش وارد میکند.
در حالی که وعدههای دولت ایران برای اجرای الگوی کشت نوین تکرار میشود، کشاورزان همچنان با گرانی چندبرابری سم و کود، کیفیت پایین نهادهها، کاهش منابع آبی و فرونشست زمین روبهرو هستند.

بنا بر گزارش خبرگزاری ایرنا، کاهش 35 درصدی منابع آب سطحی در استانهایی مانند فارس و خوزستان، بهرهوری زمینهای کشاورزی را تا 18 درصد کاهش داده است.
افزایش قیمت نهادهها در پایان سال 1403، از دیگر بحرانهای کشاورزان بوده است.
به گفته کشاورزان در گفتگو با رسانهها، کیفیت نهادهها چنان کاهش یافته که برای بهدست آوردن نتیجهای مشابه گذشته، چند برابر بیشتر باید مصرف کرد.

در کنار این مشکلات، نقش دلالان و نبود نظام توزیع عادلانه باعث شده کشاورز، تولید را با کمترین سود و گاه با زیان رها کند.
به گزارش کمیسیون کشاورزی اتاق مشهد، تنها در 9 ماه نخست سال گذشته، قطع برق بیش از 35 هزار میلیارد ریال خسارت به کشاورزی وارد کرده است.
اعتماد از دست رفته میان دولت و کشاورزان، تأخیر در پرداخت مطالبات، و نبود زیرساخت برای تجمیع زمینهای کوچک، شرایطی را رقم زده که جوانان کشاورز ترجیح میدهند زمینها را رها کنند.
کارشناسان میگویند بدون حمایت جدی، آموزش، تسهیلات مالی و خرید تضمینی، وعده نوسازی کشاورزی روی کاغذ باقی خواهد ماند.
کشاورزی ایران، که قرنها ستون امنیت غذایی بوده، اکنون در آستانه فروپاشی است؛ و بیتوجهی بیشتر، کشور را به واردات گستردهتر وابسته خواهد کرد.