ایران در مسیر سلامت مادران؛ کاهش چشمگیر مرگومیر بارداری در چهار دهه گذشته

در حالی که بسیاری از کشورهای جهان هنوز با بحران مرگومیر مادران باردار دستوپنجه نرم میکنند، ایران توانسته با اصلاح زیرساختها، توسعه مراقبتهای بهداشتی و آموزش گسترده، مرگومیر بارداری را به یکدهم گذشته کاهش دهد.
آماری که حتی از برخی کشورهای ثروتمند نیز بهتر است.
در چهار دهه گذشته، ایران شاهد کاهش 92 درصدی در میزان مرگومیر مادران باردار بوده است.
شاخص مرگ مادران باردار که پیش از سال 1357، 220 مرگ در هر 100هزار تولد زنده بود.
اکنون این شاخص به تنها 16 مرگ در هر 100 هزار تولد زنده کاهش یافته است.
این کاهش چشمگیر موجب شده تا ایران در این حوزه از کشورهایی مانند آمریکا که در حال حاضر با نرخ 22 مرگ در هر 100 هزار تولد قرار دارد، پیشی بگیرد.
کارشناسان به عواملی چون تاسیس خانههای بهداشت در مناطق روستایی، تربیت ماما و متخصصین زنان، بهروز کردن بیمارستانها و ارتقای سطح آموزش بهداشتی اشاره میکنند.
دکتر اعظمالسادات موسوی، متخصص زنان و زایمان، به همشهریآنلاین میگوید: «توسعه سیستم ارجاع برای بیماران پرخطر و آگاهیرسانی به مادران در سراسر کشور نقش زیادی در کاهش مرگومیر داشته است.»
همچنین، اقدامات وزارت بهداشت در تشکیل کمیتههای بررسی مرگ مادران باردار و شناسایی علل دقیق مرگها مانند خونریزی و فشار خون بالا، از دیگر عواملی است که در بهبود این وضعیت موثر بوده است.
این کمیتهها با بررسی دقیق موارد مرگ، راهکارهایی برای پیشگیری از آنها ارائه میدهند.
رشد سطح علمی متخصصان و برگزاری کنگرههای بینالمللی نیز در ارتقای سطح درمان و پیشگیری از مرگ مادران باردار تاثیرگذار بوده است.
در حال حاضر، ایران در مسیر حفظ این دستاوردها قرار دارد، اما کارشناسان معتقدند که حفظ و بهبود این نرخ نیاز به ادامه تلاشهای مستمر دارد.