اخبارجهانجهان اسلاممرجعیت شیعه

آیت‌الله العظمی شیرازی: زوجات پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله مشمول آیه تطهیر نبوده و اهل بیت نیستند

نشست علمی روزانه آیت الله العظمی سید صادق حسینی شیرازی ، روز یکشنبه سیزدهم ذی القعده سال 1446برگزار شد، در این نشست هم چون جلسات پیشین ، ایشان به سوال های حاضران در جلسه ، پیرامون مسائل مختلف فقهی پاسخ دادند.

آیت الله العظمی شیرازی با اشاره به آیه ۶ سوره تحریم : يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا، ای کسانی که ایمان آورده‌اید، خود را با خانواده خویش از آتش دوزخ نگاه دارید، فرمودند : اما در رابطه با خانواده تاکید قرآن و روایات بر این است که انسان خانواده خود را در برابر فعل حرام ایمن نگاه داشته و از آنان محافظت نماید اما نسبت به تمام بشر در این زمینه تکلیفی برای انسان در نظر گرفته نشده و فقط وظیفه او در این رابطه ابلاغ و آن هم ابلاغ مبین است.

معظم له مصداق این آیه شریفه را بر اساس نظر برخی از فقها شامل کسانی دانستند که تحت اداره انسان هستند و در ادامه فرمودند : لذا فقط افراد واجب النفقه شامل این آیه شریفه نمی شود بلکه افرادی نظیر برادر و خواهر کوچکتر که تحت سرپرستی انسان هستند و یا عمه و خاله ای که در خانه او زندگی می کنند و از او ارتزاق می کنند، عرفا شامل «اهلیکم» می شوند.

ایشان در ادامه تاکید فرمودند اما «اهلیکم» نسبت به پیامبر اکرم شامل زوجات ایشان نمی شود چون دلیل خاص و متواتر دلالت بر آن دارد که علی و فاطمه و حسن و حسین علیهم السلام اهل پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله هستند و گرنه عرفا اهل به معنای کسانی که زیردست انسان چه واجب النفقه باشند و چه واجب النفقه نباشند می باشد.

آیت الله العظمی شیرازی هم چنین در رابطه با ذکر صلوات که علاوه بر ذکر نام «محمد» در آن به «آل محمد» هم در ادامه اشاره شده ، فرمودند : گاه در دعاها و زیارات علاوه بر لفظ «آل» ، از لفظ «اهل» هم استفاده شده ، و این شامل کسانی می شود که مشمول آیه ی تطهیر هستند.

معظم له در رابطه با دلیل اینکه زوجات پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله ، مشمول ذکر صلوات نبوده و آل محمد محسوب نشده اند، فرمودند: زوجات پیامبر اکرم از نظر لغوی و عرفی اهل بیت پیامبر بوده اند، اما مشمول آیه ی تطهیر نشده اند ، لذا لفظ «آل» و «اهل» در مورد آنان ذکر نشده است.

ایشان در ادامه فرمودند : اطاعت حضرت زهرا سلام الله علیها ، هم چون اطاعت امیرالمومنین ، بر بقیه ی ائمه علیهم السلام واجب است ، چون این دو بزرگوار مقدم هستند ، همان گونه که اطاعت پیامبر اکرم بر امیرالمومنین و حضرت زهرا واجب است.

آیت الله العظمی شیرازی در رابطه با دلیل اینکه زوجات پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله ، مشمول ذکر صلوات نبوده و آل محمد محسوب نشده اند، فرمودند: زوجات پیامبر اکرم از نظر لغوی و عرفی اهل بیت پیامبر بوده اند، اما مشمول آیه ی تطهیر نشده اند ، لذا لفظ «آل» و «اهل» در مورد آنان ذکر نشده است.

معظم له در ادامه تاکید فرمودند: «اهلیکم» آیه ششم سوره تحریم، نسبت به پیامبر اکرم شامل زوجات ایشان نمی شود چون دلیل خاص و متواتر دلالت بر آن دارد که علی و فاطمه و حسن و حسین علیهم السلام اهل پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله هستند.

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا