25 شوال سالروز شهادت امام جعفر صادق علیه السلام

امامت امام صادق علیه السلام همزمان با سالهای پایانی حکومت بنیامیه و سالهای آغازین حکومت بنیعباس بود.
از آنجا که حکومت امویان در این سالها رو به ضعف و سقوط میرفت و عباسیان نیز استقرار پیدا ننموده بودند و در ابتدای حکومت خود منش سرکوب را نداشتند، به امام صادق علیه السلام فرصتی دست داد که نهضت علمی و فرهنگی بزرگی را شروع نمایند و پایههای علمی شیعه را محکم کنند.

امام جعفر صادق علیه السلام ششمین پیشوای مسلمانان در 17 ربیع الاول سال 83 هجری قمری در مدینه متولد شدند.
نام مبارک آن حضرت «جعفر» و مشهورترین کنیه ایشان «ابوعبدالله» است.
معروفترین لقب ایشان «صادق»، و از دیگر القاب ایشان میتوان به: فاضل، قائم، طاهر، کامل، منجی، صابر، لسان الصدق، و کلمة الحق، اشاره کرد.
پدر گرامی آن حضرت امام محمد باقر علیه السلام و مادر بزرگوارشان «ام فروه» دختر قاسم بن محمد بن ابوبکر است.
در سال 114 هجری قمری با شهادت امام محمد باقر علیه السلام، امامت، به امام جعفر صادق علیه السلام منتقل شد. دوران امامت امام صادق علیه السلام 34 سال به طول انجامید که 18 سال در دوره اموى و 16 سال در دوره عباسى بوده است.
اختلافهای سیاسی و کشمکشهای بنی امیه و بنی عباس نسیم رحمتی بود که یکباره وزیدن گرفت و امام باقر علیه السلام و پس از ایشان امام جعفر صادق علیه السلام با استفاده از موقعیت به دست آمده به ترسیم چهره روشن آیین اسلام پرداختند و با بیان اخبار و احادیث فراوان، انحرافات را پیراستند و مردم را از گمراهی نجات بخشیدند.
تعداد شاگردان امام صادق علیه السلام را عده ای از محققان و دانشمندان شیعه چهارهزار نفر دانسته اند.

بعضی از شاگردان امام صادق علیه السلام دارای آثار علمی و شاگردان متعددی بودند، به عنوان نمونه هشام بن حکم 31 جلد کتاب نوشته، و جابربن حیان نیز بیش از 200 جلد کتاب در زمینههای گوناگون به خصوص رشته های علوم عقلی، طبیعی، فیزیک و شیمی تصنیف کرده است.
شاگردان امام جعفر صادق علیه السلام منحصر به شیعیان نبودند، بلکه پیروان و پیشوایان چهارگانه اهل تسنن بلاواسطه یا با واسطه شاگرد امام صادق علیه السلام بودند. ابوحنیفه به گفته خودش، دو سال شاگرد امام بوده و اساس علم و دانش وی از این دو سال بوده است.
امام جعفر صادق علیه السلام در تاریخ 25 شوال سال 148 هجری قمری با انگور آلوده به زهر به دستور منصور دوانیقی به شهادت رسیدند، و در کنار پدر بزرگوار خود امام محمد باقر علیه السلام در قبرستان بقیع دفن شدند.
