
با انتقال شماری از جنگجویان تندروی سنی از سوریه به افغانستان، کشورهای آسیای مرکزی با چالشی امنیتی تازه روبهرو شدهاند.
تهدیدی که به باور ناظران، میتواند ثبات منطقه را بهطور جدی زیر سایه قرار دهد.
رسانه هندی «اکونومیست تایمز» در گزارشی از انتقال گروهی از جنگجویان سنی تندرو از سوریه با اصالت آسیای مرکزی به افغانستان خبر داده و هشدار داده است که این تحولات زنگ خطر را برای کشورهای آسیای مرکزی و نهادهای امنیتی هند به صدا درآورده است.
براساس این گزارش، این نیروهای سنی تندرو که در ولایتهای بدخشان، بغلان و هرات مستقر شدهاند، سابقه جنگ در سوریه و عراق را در کارنامه دارند.
کارشناسان معتقدند حضور این جنگجویان سنی تندرو در نزدیکی مرزهای آسیای مرکزی، تهدیدی برای ثبات داخلی کشورهای منطقه بهویژه تاجیکستان و اوزبکستان محسوب میشود.
در این گزارش آمده که قرقیزستان نیز با وجود نداشتن مرز مستقیم با افغانستان، از نفوذ گروههای رادیکال سنی تندرو به شدت نگران است.
به نوشته اکونومیست تایمز، گروههای تروریستی سنی تندرو از جمله داعش، با هدف گسترش نفوذ خود و مقابله با طالبان، به ایجاد پایگاههایی در افغانستان و پاکستان ادامه میدهند.
در همین زمینه، دیپلمات پیشین فیاضالدین غیاثی در گفتوگو با روزنامه هشت صبح فاش کرده که گروه سنی های تندروی داعش در نشست اخیر خود در ولایت بغلان، برای عملیاتهای نظامی در کشورهای آسیای مرکزی برنامهریزی کرده است.
طبق گزارشهای سازمان ملل، طالبان به گروههای سنی تندرو مانند القاعده، تحریک طالبان پاکستان، جنبش اسلامی ترکستان شرقی و جماعت انصارالله اجازه دادهاند تا پایگاههای آموزشی و خانههای امن بیشتری در افغانستان دایر کنند.
همچنین نهاد «بررسی جنگافزارهای سبک» «Small Arms Survey» از نقش کلیدی طالبان در قاچاق سلاحهای امریکایی و شوروی سابق در افغانستان خبر داده است.
مسئلهای که میتواند امنیت منطقه را بیش از پیش تهدید کند.