
با نزدیک شدن به پایان اعتبار قانون “فرصت حق اقامت” در آلمان، هزاران مهاجر که سالها با امید به ثبات در این کشور زندگی کردهاند، در آستانه آیندهای نامعلوم قرار گرفتهاند.
دولت ائتلافی جدید آلمان با رویکردی سختگیرانهتر، شرایط ماندگاری مهاجران را محدودتر از همیشه کرده است.
قانون “فرصت حق اقامت” که از دسامبر 20222 در آلمان به اجرا درآمده بود، امکان ماندن قانونی را برای بیش از 82 هزار مهاجر که پیشتر موظف به ترک کشور بودند، فراهم ساخت.
این قانون، فرصتی سهساله به مهاجرانی میداد که دستکم پنج سال در آلمان زندگی کرده بودند، اما اقامتشان موقت و ناپایدار (اصطلاحاً «دولدونگ») محسوب میشد.
اکنون با تصمیم دولت ائتلافی جدید، این قانون در پایان سال 2025 به پایان خواهد رسید و دیگر تمدید نخواهد شد.
این در حالی است که بسیاری از مهاجران مسلمان، بهویژه از کشورهای جنگزده و فقیر، با استفاده از این قانون در مسیر ادغام اجتماعی قرار گرفته بودند.
بر اساس نسخه جدید سیاست اقامتی، تنها کسانی میتوانند به اقامت موقت دست یابند که هویتشان مشخص، از نظر اقتصادی خودکفا، و از نظر زبانی و فرهنگی بهخوبی در جامعه آلمان ادغام شده باشند.
این تغییرات بهویژه برای افرادی که به دلایل انسانی، مدارک هویتی ندارند یا از شرایط بازگشت ایمن برخوردار نیستند، نگرانیهای بسیاری ایجاد کرده است.
در حالی که گروههای مدافع حقوق پناهجویان مانند “پرو آزول” نسبت به سختگیریهای جدید هشدار میدهند، احزاب محافظهکار آلمان خواستار پایان دادن کامل به اقامت برای افرادی هستند که سابقه دروغگویی درباره هویت خود دارند.
پایان این قانون، روزنه امید بسیاری از مهاجران را میبندد؛ افرادی که اغلب از کشورهای مسلمان و بحرانزده آمدهاند و سالها با امید زندگی بهتر، در آلمان تلاش کردهاند.