عباس عراقچی وزیر خارجه ایران در راس هیئتی به افغانستان سفر کرده و با مقام های طالبان گفتوگو کرده است.
سفر وزیر خارجه ایران به افغانستان در حالی انجام شد که بحرانهای انسانی و امنیتی در این کشور به اوج خود رسیده و شیعیان به عنوان یکی از قربانیان اصلی سرکوب طالبان، همچنان بیپناه مانده اند.
به نظر میرسد پس از روی کار آمدن حکومت جدید در امریکا، تحولات منطقه ای از جمله در افغانستان هم در حال تغییر است.
دو روز پیش خبرهایی از قطع کمکهای امریکا به افغانستان منتشر شد.
وزیر خارجه تازه امریکا هم هشدار داد که ممکن برای گرفتاری و یا کشتن رهبران طالبان، جوایزی بلند تر از اسامه بن لادن را اعلام کنند.
همزمان، دادستان دادگاه بینالمللی کیفری نیز خواستار صدور حکم بازداشت برای رهبران این گروه شده است.
اما در میانه این تحولات؛ عباس عراقچی وزیر خارجه ایران به عنوان بلند پایه ترین مقام ایران پس از تسلط دوباره طالبان بر افغانستان، به سرعت وارد کابل شد.
سفری که همزمان با تشدید بحرانهای داخلی افغانستان و پیچیدگی روابط تهران و کابل، واکنشهایی را نیز به همراه داشته است.
این سفر با تمرکز بر مسائل کلیدی از جمله حقابه هیرمند، وضعیت مهاجرین، و دغدغههای امنیتی منطقه صورت گرفت، اما به نظر میرسد بسیاری از پرسشها و انتقادات درباره رویکرد ایران در برابر طالبان همچنان بیپاسخ مانده است.
عباس عراقچی، بار دیگر بر لزوم رعایت حقابه ایران تأکید کرده، اما پاسخ طالبان همان جملات کلیشهای و وعدههای مبهم بود.
در حالی که به صورت عملی، سد کمال خان و پاشدان همچنان جریان آب را محدود کرده و خشکسالی در سیستان و بلوچستان ایران به بحرانی بیسابقه تبدیل شده است.
هرچند گفته میشود آقای عراقچی در دیدار با نخست وزیر طالبان، به تامین امنیت شیعیان و فارسی زبانان اشاره ای کرده، اما منتقدان میگویند حمایتهای ایران طی سه سال اخیر در برابر فشارها و شرایط وخیم شیعیان افغانستان فقط در حد شعار بوده است.
طی سه سال اخیر، شیعیان این کشور با بدترین حملات تروریستی و سرکوبهای هدفمند مواجه بوده اند.
با وجود اینکه مقامهای ایرانی بارها در سخنرانیهای خود بر «حمایت از شیعیان افغانستان» صحبت کرده اند، اما در عمل، اقدامات قابل توجهی از سوی ایران دیده نشده بلکه روابط با طالبان هم تحکیم تر شده است.
وزیر خارجه ایران، در این سفر، با برخی از اعضای شورای علمای شیعه افغانستان هم دیدار کرده؛ شورایی که در ساختار طالبان هیچ رسمیتی ندارد و قادر به تأمین حقوق شیعیان نیست.
این تضاد میان ادعا و واقعیت، پرسشهای جدی درباره مواضع تهران ایجاد کرده است.
از سوی دیگر؛ سفر وزیر خارجه ایران به کابل با حاشیه هایی نیز همراه بود.
او پس از دیدار و گفتوگو با مقامهای طالبان، به یکی از رستوران های شهر کابل رفته و عصرانه صرف کرده است.
کاربران شبکه های مجازی، تصویر آقای عراقچی از صرف غذای شب در دمشق سوریه در روزهای پایانی سقوط دولت بشاراسد و صرف عصرانهای او در کابل را منتشر کرده و دیدگاه های متفاوتی داشته اند.
برخی از کاربران هم صرف عصرانه عراقچی در کابل را با نوشیدن لیوان قهوهی فیض حمید رئیس پیش سازمان آیاسای پاکستان مقایسه کردند.
لیوان قهوه ای که سرنوشت فیض حمید را به زندان کشاند.