همکاری اطلاعاتی میان ایالات متحده و دولت جدید سوریه، که به خنثیسازی یک طرح تروریستی گروه سنی های تندروی داعش منجر شد، گامی در جهت مبارزه با تهدیدات جدید این گروه تروریستی در منطقه است.
مقامات آمریکایی تأکید دارند که این همکاری به معنای پذیرش هیات تحریرالشام نیست.
در گزارشی که واشنگتن پست منتشر کرده، به بررسی همکاریهای جدید اطلاعاتی میان آمریکا و دولت جدید سوریه در مبارزه با گروه سنی های تندروی داعش پرداخته شده است.
به گفته مقامات آمریکایی، این همکاری در اوایل ماه جاری میلادی موجب خنثیسازی یک حمله تروریستی گروه سنی های تندروی داعش به یک زیارتگاه در نزدیکی دمشق شد.
این همکاری با هدف مقابله با تهدیدهای گروه سنی های تندروی داعش صورت گرفته است، اما مقامات واشنگتن تأکید دارند که این اقدام به معنای پذیرش هیات تحریرالشام نیست.
همزمان با قدرت گرفتن هیات تحریرالشام پس از سقوط بشار اسد، واشنگتن نگران تجدید حیات گروه سنی های تندروی داعش در سوریه است.
مقامات آمریکا معتقدند که اشتراک اطلاعات با دولت جدید سوریه تنها با هدف مهار این تهدید انجام میشود.
این رویکرد در حالی اتخاذ شده که آمریکا در گذشته با برخی گروههای شبهنظامی مخالف رژیم سوریه برخورد کرده و همواره به آنها برچسب تروریستی زده است.
کارشناسان امنیتی نیز میگویند که همکاریهای محدود میان آمریکا و سوریه در این زمینه به دلیل منافع مشترک در مبارزه با گروه سنی های تندروی داعش ادامه دارد، اما آینده این روابط به تصمیمات سیاسی در سطوح بالاتر بستگی دارد.
بسیاری از کارشناسان بر این باورند که تفاوت چندانی میان هیات تحریرالشام و داعش وجود ندارد و هر دو گروه را محصول طراحی قدرتهای بزرگ میدانند که هدف اصلی آنها مقابله با اسلام و ایجاد بیثباتی در کشورهای مسلمان است.
این کارشناسان معتقدند که این گروهها در واقع ابزارهایی برای تحقق منافع استعماری و استراتژیک در منطقه هستند.
همچنین، بسیاری از تحلیلگران بر این عقیدهاند که همکاری اطلاعاتی میان آمریکا و دولت جدید سوریه بیشتر جنبه نمایشی دارد و بهدلیل منافع سیاسی و استراتژیک محدود انجام میشود.
به نظر میرسد که این اقدامات تنها برای نشان دادن یک رویکرد ضدتروریستی سطحی در برابر گروه سنی های تندروی داعش داعش و سایر گروهها صورت میگیرد، در حالی که در پشت پرده، اهداف دیگری همچنان در دستور کار قرار دارد.