سازمان گزارشگران بدون مرز خواستار لغو دستور طالبان مبنی بر ممنوعیت نشر تصاویر زنده شده است.
همزمان؛ نهادهای حامی خبرنگاران میگویند سال گذشته میلادی، یکی از بدترین سال برای خبرنگاران و رسانه ها در افغانستان تحت حاکمیت طالبان بوده است.
طالبان از زمان تسلط دوباره بر افغانستان، طی سه سال اخیر شدید ترین محدودیت و سرکوب علیه خبرنگاران و رسانه ها را اِعمال کرده است.
در تازه ترین مورد؛ مهدی انصاری خبرنگار محلی افغانستان، از سوی طالبان به یک و نیم سال زندان محکوم شده است.
مرکز خبرنگاران افغانستان در واکنشی صریح، حکم زندان برای این خبرنگار را تیری بر قلب آزادی بیان خوانده است.
این مرکز، بازداشت و دادگاهی نمودن این خبرنگار را نه در چهارچوب عدالت، که در سایه سنگین استبداد تعبیر کرده و آن را زنگ خطری برای جامعه رسانهای دانسته است.
این در حالی است که مرکز خبرنگاران افغانستان در گزارش تازهی گفته که وضعیت خبرنگاران و رسانه ها در افغانستان در سال 2024 میلادی، همچنان با سرکوب و سانسور همراه بود.
به گفته این مرکز؛ در سال گذشته میلادی، افغانستان به میدان سرکوب و خاموشی آزادی بیان تبدیل شد؛ جایی که خبرنگاران و رسانهها تحت فشار روز افزون طالبان، میان تهدید، بازداشت و تعطیلی دستوپنجه نرم کردند.
مرکز خبرنگاران افغانستان در گزارش سالانه خود از ثبت 181 مورد نقض حقوق رسانهها و خبرنگاران خبر داد؛ آماری که نسبت به سال گذشته حدود هشت درصد افزایش یافته است.
در این میان، بیش از 50 خبرنگار بازداشت شدند و دستکم پنج نفر به حبسهایی بین دو تا پنج سال محکوم گردیدند.
همچنین، 18 رسانه به دلیل سیاستهای سرکوبگرانه طالبان فعالیت خود را متوقف کردند.
طالبان در این سال حداقل هفت دستورالعمل جدید به رسانهها ابلاغ کردند؛ از جمله ممنوعیت تصویربرداری و مصاحبه تصویری مسئولان محلی در استانهای مختلف، ممنوعیت تماس تلفنی زنان با رسانهها، ممنوعیت نشر تصاویر زنده، ممنوعیت پخش زنده برنامهها و میزگردهای سیاسی، و الزام رسانهها به استفاده از واژههای «شهید» و «شهادت» برای کشتهشدگان طالبان.
با این حال؛ سازمان گزارشگران بدون مرز خواستار لغو دستور طالبان مبنی بر ممنوعیت نشر تصاویر زندهجان شده است.
این سازمان همچنین در گزارش اخیر خود، افغانستان را در ردهبندی آزادی مطبوعات به رتبه 178 از میان 180 کشور تنزل داده است.