اصل برائت، یکی از اصول بنیادین دین اسلام، در سالهای اخیر به فراموشی سپرده شده و تلاشهای برخی برای احیای آن با فشارهای گسترده مواجه شده است.
برائت از اصول اساسی دین اسلام است که همواره در آموزههای اهل بیت علیهمالسلام و علمای شیعه مورد تأکید قرار گرفته است.
این اصل که به معنای اعلام برائت و دوری جستن از دشمنان خدا و اهل بیت علیهالسلام است، از اجزای مهم فقه شیعه به شمار میآید و معصومین علیهم السلام به صورت مکرر بر آن تاکید فرموده اند.
با این حال، در ایران، به دلیل فشارهای سیاسی و اجتماعی در چند دهه اخیر، این اصل مهم به تدریج به فراموشی سپرده شده است.
در سایه شعارهایی با نام وحدت، بسیاری از کسانی که در تلاش برای احیای این اصل مهم دینی هستند، تحت فشار و نقد قرار گرفتهاند.
برخی نیز با نادیده گرفتن آموزههای دینی و به بهانه حفظ وحدت، برائت را موضوعی حاشیهای و غیرضروری تلقی میکنند، در حالی که این مسأله نه تنها از اهمیت دین نمیکاهد، بلکه اساس وحدت واقعی را بر پایه حقیقت و شجاعت در بیان آن میسازد.
اگر چه احیای برائت میتواند عامل استحکام و پایداری در مسیر حق و حقیقت باشد.
چندی است که برخی از مداحان و روحانیون مدافع برائت از سوی دستگاههای قضایی و امنیتی تحت فشار گرفتهاند، این در حالی است که برخی از روحانیون و مولویهای اهل تسنن بعضاً علناً به برخی از مقدسات و اعتقادات شیعیان توهین نمودهاند اما برخورد شایستهای در قبال آنان صورت نگرفته است.
روز گذشته دادستان عمومی و انقلاب زاهدان از دستگیری مداح خبر داده است که ویدیوی او در رابطه با عبدالحمید، امام جمعه اهل تسنن زاهدان، باعث واکنش سنیها و مسجد مکی شده بود.
مهدی شمس آبادی بدون نام بردن از این مداح گفت: «بعد از صدور دستور جلب و بازداشت از سوی بازپرس پرونده، متهم دستگیر و در اختیار اطلاعات سپاه قم قرار گرفت.»
او در ادامه افزود که متهم برای ادامه روند قضائی به زندان زاهدان منتقل خواهد شد.
گفتنی است که چندی پیش کلیپی در شبکههای اجتماعی منتشر شد که در آن این مداح مدافع برائت میگفت نماز خواندن در مسجد مکی «حکم زنا» را دارد و «نان عبدالحمید خوردن ندارد.»
این مداح در بخشی از اظهاراتش در «هیئت غمخانه بیبی شریفه بنت الحسن» در قم، مسجد مکی را هم «مسجد ضرار» توصیف کرد.
دستگیری این مداح مدافع برائت، با موج گستردهای از عکسالعملها و اظهار نظرها در فضای مجازی روبرو شد و بسیاری از مداحان حکومتی و مستقل به آن واکنش نشان دادند.
شایان مصلح مداح مستقل برائتی در یک استوری نوشت: علی رضایی تنهاست، همانگونه که من تنها بودم، همانگونه که احد قدمی تنها بود.
وی در ادامه نوشت: برائت در کشور ما به مقولهای تبدیل شده که هر وقت پیرامونش مسائلی مطرح میشود برای فرد اهل برائت دردسر درست میشود.
شایان مصلح با اشاره به برخی از فعالیتهای عبدالحمید نوشته است: من به فعالیتهای سیاسی عبدالحمید در این سالها کاری ندارم، چون در مسائل سیاسی میتواند هر نظری داشته باشد، اما همین شخص در زمان کرونا، در بیابان نشست و توسل ما شیعیان را زیر سوال برد، ولی هیچ وقت دستگیر نشد و به دادستانی قم تحویل داده نشد!!!
وی در ادامه با اشاره به برخی از هتاکیهای برخی از روحانیون اهل تسنن نوشته است: گرگیج پاکی دامن مادر معصوم را زیر سوال برد اما به دادستانی قم تحویل داده نشد!!!
شایان مصلح با توصیف وضعیت موجود در ایران برای مدافعان برائت نوشته است: انگار ما شیعیان در این کشور در اقلیت هستیم که اگر حرفی میزنیم باید به دادستانی زاهدان ما را تحویل بدهند!!!
وی در پایان تاکید کرده که بله شما هشتگ علی رضای تنها نیست، میزنید اما او همه شیعیان در این کشور تنها و در اقلیت هستند، چون قدرت دست دیگران است!!!
نوید آشناگر دیگر مداح اهل بیت نوشته است: مولوی عبدالحمید برای ایران و ایران پرستان که خیری نداشت، انشاءالله برای حکومت ایران خیر انبوه داشته باشد که سر او، اینگونه بر شاخه نشستهاند و بن میبندند که به خاطرش شبانه علی رضایی را دستگیر و به زاهدان فرستادند، آن چه زور دارد همین است که بعد از دستگیری در قم، او را به زاهدان میفرستند!!!
وی در ادامه نوشت: باور نکردنی است، گویا زاهدان کشوری مجزا با قوانینی مجزا شده است و این جوان طبق قوانین آنجا حبس شود. آشناگر در ادامه نوشته چنین کاری نه فقط در این 45 سال که زمان پهلوی و قاجار هم شبیه نداشت.
برخی از مداحان حکومتی برای توجیه این اقدام دستگاههای قضائی و امنیتی ایران مطالبی نوشتهاند.
حسین طاهری نوشته است: تولی و تبری دو بال پرواز شیعیان مولاست و ما هم پای بچه شیعیان مولا هستیم، اما حرفی هم که در این ایام باعث فتنه و هزینه تراشی برای جامعه و وحدت اسلامی و یا باعث به خطر افتادن جان شیعیان بشود، اشتباه است و قطعاً از دیدگاه ولایت فاصله دارد.
اما مهدی سلحشور از زاویهای دیگر به این موضوع پرداخته و نوشته است: اشتباه یک مداح در اهانت به عالمی از علمای اهل سنت قطعاً کاری غلط است، اما غلطتر از آن اشتباه، فرستادن او از قم به زاهدان است، برادران عزیز نکند با این کار، یکپارچگی حاکمیت ایران به دست خودمان خدشهدار شود، اگر جرمی هم بوده مگر محل ارتکاب جرم، محکمه و قاضی و زندان ندارد؟ به دست خودمان بدعت نگذاریم.
در پایان باید تاکید نمود که اصل برائت نه تنها یک واجب دینی است بلکه بر پایه حقیقت و شجاعت در بیان آن، نقشی حیاتی ایفا میکند.
تضعیف این اصل میتواند به تهدیدی برای یکپارچگی دینی و وحدت شیعیان تبدیل شود.
در عین حال، باید در مقابل هرگونه برخوردهای ناعادلانه و دوگانه با مدافعان برائت ایستادگی کرد و اجازه نداد که صدای حق و حقیقت در تمام دنیا و از جمله در ایران به حاشیه رانده شود.