ترکیه با اعلام برنامهای برای بازسازی خط آهن تاریخی «آناتولی-حجاز»، که زمانی به عنوان شریانی حیاتی برای حمل و نقل میان دمشق و مدینه شناخته میشد، گام جدیدی در تقویت روابط منطقهای و ایجاد شبکههای ترانزیتی جهانی برداشته است.
ترکیه از تصمیم خود برای احیای خط آهن تاریخی «آناتولی-حجاز»، که از دمشق به سمت مدینه امتداد داشت، خبر داده است.
این پروژه که با هدف پیوند مجدد میراث فرهنگی و تاریخی آغاز شده، نه تنها به بازسازی زیرساختهای حمل و نقل سوریه کمک خواهد کرد، بلکه به تقویت شبکههای ترانزیتی بینالمللی نیز خواهد انجامید.
وزیر زیرساختها و ترابری ترکیه، عبدالباقر اورالاوغلو، روز چهارشنبه دوازدهم دی ماه اعلام کرد که اولویت نخست ترکیه اتصال خط آهن استانبول به دمشق است و تیمی از کارشناسان را برای ارزیابی این پروژه به سوریه اعزام کردهاند.
خط آهن «آناتولی-حجاز» که در زمان امپراتوری عثمانی در اوایل قرن بیستم راهاندازی شد، هدف اولیهاش کاهش زمان سفر زائران مکه و مدینه از چهل روز به پنج روز بود.
این خط در دوران خود برای حمل کالا و همچنین در دوران جنگ جهانی اول، به عنوان مسیر استراتژیک برای اعزام نیرو و تجهیزات جنگی استفاده میشد.
پس از بازسازی این مسیر، ترکیه به دنبال تقویت موقعیت خود در ترانزیت جهانی است.
این پروژه جزئی از چشمانداز بزرگتر ترکیه برای ایجاد شبکههای حمل و نقل منطقهای و بینالمللی است.
پیش از این، ترکیه پروژههای مشابهی همچون مسیر ترانزیتی بندر فاو عراق را آغاز کرده و در مسیر «کمربند و جاده» چین به غرب، نقشی حیاتی ایفا میکند.