جامعه شیعیان و هزارههای افغانستان در سال 2024 میلادی، با تهدیدات جدی امنیتی مواجه بوده اند. گروه تندرو سنی داعش و طالبان هر دو در حملات و اقدامات خشونتآمیز علیه شیعیان دست داشته اند.
در سال 2024، جامعه هزاره و شیعیان افغانستان همچنان با تهدیدات جدی از سوی گروههای افراطی از جمله گروه تندرو سنی داعش و همچنین برخوردهای تبعیضآمیز از جانب طالبان مواجه بوده اند.
حملات مرگبار و بازداشتهای هدفمند نشان دهنده وضعیت نگران کننده امنیتی و حقوق بشری علیه شیعیان هزاره در افغانستان بوده است.
در 22 شهریور؛ مهاجمان مسلح، چهارده نفر از شیعیان هزاره که به استقبال یک زائر کربلای معلی در مرز میان دایکُندی و غور میرفتند، را به شهادت رساندند.
گروه سنی های تندروی داعش مسئولیت این حمله را بر عهده گرفت.
هرچند این رویداد، با واکنشهای گسترده نهادهای حقوق بشری نیز مواجه گردید.
سازمان عفو بینالملل، در بیانیه ای گفت که تیراندازی «بیرحمانه» به شهروندان هزاره در دایکندی «بخشی از الگوی گسترده تر حملات عمدی و سیستماتیک» است که جامعه هزاره افغانستان را در اماکن مذهبی، مدارس، بیمارستانها، جادهها و دیگر مناطق عمومی هدف قرار میدهد.
طالبان نیز، در تداوم فشار و ظلم علیه شیعیان و هزارهها در افغانستان، شدید ترین محدودیت ها را در ماه محرم امسال اِعمال کردند.
در چندین استان از جمله هرات، کابل، غزنی و بلخ، پرچم های عزاداری امام حسین علیه السلام را پایین آورده و عزاداران را مورد ضرب و شتم قرار دادند.
جنگجویان این گروه، در استان هرات، یک جوان شیعه که به پایین آوردن پرچم عاشورا اعتراض کرده بود را به شهادت رساندند.
در چهارم نوامبر 2024؛ دو نفر از علمای برجسته و امام جمعه شیعیان در استان هرات از سوی طالبان بازداشت شدند.
بر اساس گزارشها، این علماء در ایام عاشورای امسال از وضع محدودیتهای طالبان علیه مراسم های محرم انتقاد کرده بودند.
همچنین طی سال 2024 میلادی، شیعیان هزاره در مناطق مرکزی افغانستان، از جمله استانهای ارزگان، دایکندی، بامیان، میدان وردک و غزنی، با فشارهای متعددی از سوی طالبان مواجه بودند.
این فشارها از غصب زمین و کوچ اجباری گرفته تا پرداخت پول های هنگفت به کوچی های مسلح، فشار و ظلم هایی بودند که علیه شیعیان و هزاره ها اِعمال شدند.