با ادامه روند تخریب و ساختوساز در بافت تاریخی یزد و افزایش آسیبهای وارده به بناهای تاریخی این شهر، احتمال خروج نخستین شهر خشت خام جهان از فهرست میراث جهانی یونسکو بیش از پیش شده است.
بافت تاریخی یزد که به عنوان بزرگترین شهر خشتوگلی ایران و نخستین شهر خشت خام جهان در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده، با تهدید جدی خروج از این فهرست روبهرو است.
کارشناسان میراث فرهنگی از آسیبهای روزافزون به این بافت تاریخی و بیتوجهی به حفظ آثار ارزشمند آن انتقاد میکنند.
به گفته امیر ترقینژاد، فعال حوزه میراث، نگاه متمرکز بر رونق گردشگری و بیتوجهی به حفاظت از بناهای تاریخی باعث شده است تا محوطههای تاریخی همچون تکیه امیر چخماق دچار آسیبهای جدی شوند.
در این محوطه تاریخی، که یکی از مهمترین جاذبههای یزد به شمار میرود، برپایی غرفههای موقت برای فروش کالا به حریم این بنا آسیب وارد کرده است.
این در حالی است که بودجه مرمت آثار تاریخی یزد بسیار ناچیز است و تنها یک میلیون تومان برای هر بنا در سال تخصیص داده میشود، در حالی که این استان نزدیک به چهار هزار هکتار بافت تاریخی ثبتشده دارد.
فعالیتهای بیرویه و ساختوسازها در بخشهای مختلف این شهر نه تنها به ساختارهای تاریخی آسیب میزند، بلکه در صورت بازدید بازرسان یونسکو، احتمال از دست رفتن اعتبار جهانی این شهر وجود دارد.
این تهدیدات برای میراث یزد، هشدارهایی جدی در خصوص آینده میراث فرهنگی کشور به همراه دارد و نشاندهنده نیاز فوری به توجه ویژه به حفاظت از این آثار تاریخی است.