رهبر گروه طالبان به تازگی طرحی را تصویب کرده که هدف آن شناسایی و حذف رسوم و آیین هایی است که از نظر این گروه “ناپسند” تلقی میشود.
کارشناسان و فعالان اجتماعی افغانستان هشدار میدهند که طالبان به بهانه شناسایی رواج های بد؛ در تلاش اند تا هویتهای دیرینه اقوام غیرپشتون را حذف کنند.
رسانهها روز سه شنبه 27 آذر، گزارش داده اند که رهبر طالبان دستور شناسایی «رسوم و آیین های بد» را که از نظر شریعت آنان «مجاز» نیست، در تمام افغانستان صادر کرده است.
ترکیب هیئتی که از سوی رهبر طالبان برای شناسایی رسم و رواجهای مردم معرفی شده، هیچ نماینده ای از شیعیان و یا اقوام دیگر افغانستان عضویت ندارند.
رهبر این گروه گفته است که این هیئت روشی را برای جلوگیری از این رسم و رواجها تهیه کند و به او بفرستد.
طالبان مشخص نکرده است که هدف از «رسوم و آیین های بد» چیست و چه بخشهایی از زندگی عمومی مردم افغانستان را در بر میگیرد؛ اما کارشناسان و فعالان اجتماعی افغانستان با نگرانی از این اقدام هشدار میدهند که طالبان به بهانه شناسایی رسوم و آیین های بد، در تلاش برای هویت زدایی مذهبی، قومی و زبانی اقوام غیر پشتون هستند.
طالبان از زمان تسلط دوباره بر افغانستان محدودیتهای گستردهای نسبت به فعالیتهای جمعی، تجلیل از مناسبتهای فرهنگی و مذهبی از جمله مراسم عاشورا وضع کرده اند.
جشن نوروز، که یکی از کهنترین و مهمترین مراسم ملی مردم افغانستان محسوب میشود، را غیر اسلامی اعلام کرده و برگزاری آن را ممنوع کرده اند.
همچنین رفتن خانوادهها به تفریحگاهها، پارکها، زیارتگاهها از دیگر مواردی اند که طالبان یا بر آنان محدودیت وضع کرده اند و یا هم در برخی جاها، به شکل کامل ممنوع ساخته اند.
همچنین طی سه سال اخیر، گزارش های متعددی از فارسی ستیزی و تلاش برای به حاشیه راندن آن از سوی طالبان، منتشر شده است.
فعالان اجتماعی افغانستان میگویند؛ طالبان با این سیاستها، عملاً در تلاش اند تا افغانستان را به سوی تک فرهنگی سازی هدایت کنند و هویتهای متنوع قومی و مذهبی این کشور را به حاشیه برانند.
به گفته آنان، سیاستهای طالبان نشاندهنده نگرشی است که نه تنها به رسم و رواجها احترام نمیگذارد، بلکه به دنبال انکار و حذف آنها است.