اخبارجهانجهان اسلاممرجعیت شیعه

آیت الله العظمی شیرازی: بر اساس روایات، سرزمین کربلا افضل از سرزمین کعبه است

نشست علمی روزانه آیت الله العظمی سید صادق حسینی شیرازی، روز یکشنبه بیست و سوم ربیع الثانی سال 1446 برگزار شد، در این نشست هم چون جلسات پیشین ، ایشان به سوال های حاضران در جلسه ، پیرامون مسائل مختلف فقهی پاسخ دادند.

آیت الله العظمی شیرازی در رابطه با فضیلت سرزمین کربلا فرمودند: در حاشیه کتاب کامل الزیارات که تالیف ابن قولویه یکی از بزرگان علمای شیعه و شاگرد مرحوم شیخ کلینی و استاد شیخ مفید می باشد، روایتی نقل شده که خدای عزوجل لبتدا کعبه را آفرید و سپس زمین را از کعبه گسترانید و دیگر سرزمین ها را بنا نهاد که یکی از آن سرزمین ها، زمین کربلا بود.

معظم له در ادامه فرمودند: یعنی خدای متعال پس از آفرینش کعبه، زمین را به سمت دیگر سرزمین ها امتداد داد و کره زمین، این چنین شکل گرفت.

ایشان هم چنین فرمودند: بعد از آن که کره زمین شکل گرفت، کعبه به این لطف الهی در حق خود که اولین نقطه از کره زمین در آفرینش بوده، و ابتدا خلقت زمین، از او شکل گرفته، افتخار کرد.

آیت الله العظمی در ادامه فرمودند: در اینجا بود که از زمین از سوی خدای متعال ندا آمد که ساکت شو، که اگر من سرزمین کربلا را خلق نکرده بودم، هرگز تو را خلق نمی کردم.

معظم له هم چنین در رابطه با لحن توبیخ گونه ای که در برخی از آیات قرآن کریم خطاب به پیامبر یا از سوی برخی از معصومین به معصومین دیگر ذکر شده ، فرمودند : در قرآن کریم به صورت مکرر نظیر این مساله آمده که خدای عزوجل ، اشرف اولین و آخرین را با لحن توبیخ گونه ای مورد خطاب قرار می دهد ، از جمله در آیه ۴۳ سوره توبه آمده : عَفَا اللَّهُ عَنْكَ لِمَ أَذِنْتَ لَهُمْ حَتَّىٰ يَتَبَيَّنَ لَكَ الَّذِينَ صَدَقُوا وَتَعْلَمَ الْكَاذِبِينَ ، (ای رسول) خدا تو را ببخشاید چرا پیش از آنکه دروغگویان از راستگویان بر تو معلوم شوند به آنها اجازه دادی؟ (بهتر آن بود که رخصت در ترک جهاد ندهی تا آن را که به راستی ایمان آورده از آن که دروغ می‌گوید امتحان کنی).

ایشان در ادامه فرمودند : در روایت ، در تفسیر این آیه آمده که این خطاب از باب : اِیّاکَ أَعْنِی وَ اسْمَعِی یا جارَة ، (منظورم توئى، ولى اى همسایه تو بشنو)! می باشد، این کلام ، در اصل ضرب‌المثلی قدیمی است که از دوره جاهلیت در میان اعراب شبه جزیره رایج بو‌ده است ، این ضرب‌المثل را از باب تعریض می‌دانند ، به این معنا که «گوینده، مطلبی را بیان می‌کند، اما منظور واقعی‌اش چیز دیگری است» ، محتوای این ضرب‌المثل در زبان فارسی نیز با عباراتی نظیر «به در می‌گویم تا دیوار بشنود» کاربرد دارد.

آیت الله العظمی شیرازی در رابطه با حکم حج رفتن افرادی که مستطیع نیستند و برای رفتن به حج از دیگران پول قرض می گیرند، فرمودند: در روایت آمده که اگر انسان ده بار با قرض کردن به حج رفت، حجة الاسلام محسوب نمی شود.

معظم له در ادامه فرمودند: رفتن این گونه افراد به حج با پول قرض بسیار ثواب دارد اما اگر در آینده، این فرد از لحاظ مالی توانمند و مستطیع شد، باید دوباره حج برود

ایشان هم چنین تاکید فرمودند: اما اگر فردی که دارای توانمندی مالی بوده و در آن زمان حج نرفته و سپس فقیر شده، حج بر عهده اوست و باید به هر نحو ممکن به حج برود، و این مساله در عروة الوثقی هم آمده است.

سایر موارد فقهی مطرح شده در این نشست علمی توسط آیت الله العظمی شیرازی به این شرح بود: برخی از احکام استطاعت حج، برخی از احکام مربوط به ازدواج دائم و موقت، برخی از احکام نماز، و برخی از احکام خطبه عقد، از دیگر مواردی بود که در این نشست علمی توسط آیت الله العظمی شیرازی به آن ها اشاره و یا پاسخ داده شد.

لازم به ذکر است که سلسله نشست‌های علمی آیت الله العظمی سید صادق حسینی شیرازی به صورت روزانه در بیت معظم له در شهر مقدس قم خیابان چهارمردان کوچه ۶ راس ساعت 11:15 به وقت محلی برگزار می‌شود و شما می‌توانید به صورت مستقیم از شبکه امام حسین علیه السلام ماهواره یاهست فرکانس ۱۲۰۷۳ بیننده این نشست علمی باشید.

اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا