اخبارجهانجهان اسلاممرجعیت شیعه

آیت الله العظمی شیرازی: پیامبر اکرم بارها مردم را به پیروی از قرآن کریم و اهل بیت علیهم السلام توصیه فرموده اند

نشست علمی روزانه آیت الله العظمی سید صادق حسینی شیرازی، روز جمعه هفتم ربیع الثانی سال 1446 برگزار شد، در این نشست هم چون جلسات پیشین ، ایشان به سوال های حاضران در جلسه ، پیرامون مسائل مختلف فقهی پاسخ دادند.

آیت الله العظمی شیرازی در رابطه مفهوم و مصادیق اهل بیت علیهم السلام فرمودند: در احادیث هم در کتب شیعه و هم در کتب غیرشیعه وارد شده که رسول خدا صلی الله علیه و آله شش ماه یعنی تقریبا 180 روز، همه روزه به خانه امیرالمومنین و حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیهما می رفتند و ضمن قرائت آیه تطهیر، می فرمودند: السلام علیکم اهل البیت.

معظم له در ادامه فرمودند: با این عمل، رسول خدا عنایت داشتند که نگاه همگان را به اهل این خانه، یعنی امیرالمومنین، حضرت فاطمه زهرا و امام حسن و امام حسین سلام الله علیهم اجمعین متمرکز کنند.

ایشان هم چنین تاکید فرمودند: تاکید بر اهل بیت در آیه تطهیر، فقط و فقط بر این بزرگواران دلالت دارد، و بر اساس ده ها قرائن، اهل بیت، منحصر به پنج تن آل عبا و اولاد معصومین ایشان شده و بر زوجات پیامبر اکرم مطابقت ندارد.

آیت الله العظمی شیرازی در ادامه فرمودند: پیامبر اکرم بارها مردم را به پیروی از قرآن کریم و اهل بیت علیهم السلام توصیه فرموده اند.

معظم له در رابطه جواز شهادت ثالثه در تشهد طبق نص روایات، فرمودند: در روایت آمده، بدون اعاده ی (أَشْهَدُ)، بعد از شهادت ثانیه، بگوید: و ان علیا نعم الولی، چون در روایت آمده، اشکال ندارد، اما اگر (أَشْهَدُ) را در نماز، اضافه کند، و یا اضافه بر آنچه در روایت آمده، اشکال دارد.

آیت الله العظمی شیرازی در باب زیارت امین الله فرمودند: روایتی در این زمینه وجود دارد که با این عبارات ، علاوه بر امیرالمومنین صلوات الله علیه ، می توان برای تمامی معصومین علیهم السلام ، زیارت خواند.

معظم له در ادامه فرمودند: در رابطه با حضرت زینب و حضرت معصومه سلام الله علیهما ، برخی از علما خواندن زیارت امین الله را توصیه کرده اند ، اما در روایات ، چنین نکته ای ذکر نشده است.

ایشان در رابطه با جواز عمل به رویای برخی از علما نسبت به ثواب زیارت برخی از امامزاده ها فرمودند: در رویای برخی از علما ذکر شده که چون امکان زیارت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها وجود ندارد ، چرا که محل قبر ایشان ، مشخص نیست ، لذا انسان می تواند حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها را زیارت کند ، و با توجه به اینکه در مستحبات توسعه وجود دارد ، عمل به توصیه بلااشکال است ، البته این روایت نیست.

آیت الله العظمی شیرازی، در رابطه با مفهوم تقلید فرمودند: تقلید یعنی رجوع جاهل به عالم ، در مسائلی که از آن اطلاع ندارد، و همان گونه که انسان در زمانی که مریض است ، یا مریض دارد ، به پزشک مراجعه می کند، همین مساله نیز در باب تقلید از مجتهد، در عمل به مسائل شرعی صدق می کند.

معظم له در رابطه با حکم یقین و ظن در اشتباه بودن نظر مجتهد فرمودند: همان گونه که وقتی انسان به پزشک مراجعه می نماید و یقین پیدا می کند که دارویی که توسط پزشک تجویز شده به اشتباه مورد توصیه واقع شده و حتما از آن استفاده نمی کند و قول پزشک برای او حجت نیست، این مساله در رابطه نظر مجتهد، چنانچه مقلد نسبت به اشتباه بودن آن یقین پیدا کرد، صدق پیدا می کند.

ایشان در ادامه فرمودند: اما اگر مقلد ظنّ پیدا کند که فتوای مجتهد اشتباه است، ظنّ مقلد نسبت به فتوای مجتهد، حجت نیست.

آیت الله العظمی شیرازی در رابطه با حجیت نظر مجتهد فرمودند: نظر مجتهد، برای خودش و برای کسی که مقلد اوست، حجت است، اما برای مجتهد دیگر و مقلدین سایر مراجع، نظر آن مجتهد، حجت نیست.

معظم له در ادامه فرمودند: این مساله همانند آن است که فرد بیمار چون اهل خبره نیست، در میان صد پزشک، به یک پزشک که ثقه و اهل خبره است، مراجعه می کند، و نظر آن پزشک، برای او حجت است، ولو پزشک دیگری، نظر او را قبول نداشته باشد.

ایشان هم چنین تاکید فرمودند: در تمام اختلاف هایی که میان اهل خبره در زمینه های مختلف مانند پزشکی، سیاست، خیاطی، بنایی، و مهندسی وجود دارد، قول و عمل اهل خبره و ثقه ای که افراد غیرمتخصص به او مراجعه می کنند، حجت است، چون خود آن فرد، اهل خبره نیست.

آیت الله العظمی شیرازی در رابطه با تکلیف مجتهدی که در مساله ای نظر ندارد، یا دچار شک و تحیر است، فرمودند: در این زمینه میان فقها اختلاف وجود دارد، برخی از فقها تصریح کرده اند در شرایطی که مجتهدی شک کرد و مجتهد دیگری در آن مساله نظر دارد، باید به احکام شک عمل کند، و تقلید بر او حرام است، اما برخی از فقها معتقدند که آن مجتهد می تواند در این مساله به فتوای مجتهد دیگر عمل کند، در جایی که مطمئن به اشتباه بودن نظر او نباشد و برداشت من هم همین است.

سایر موارد فقهی مطرح شده در این نشست علمی توسط آیت الله العظمی شیرازی به این شرح بود: شرح آیات 18 سوره جن و 36 سوره نساء و 108 سوره انعام، مطالبی در رابطه با فضیلت حضرت مسلم، توصیف اصحاب امام حسین، توضیحاتی در رابطه با فضائل کوفه، بیان برخی از فضائل سلمان فارسی، فرق غضب خدا و غضب انسان ها، تفاوت سلام و صلوات ملائکه انسان ها، و بیان فضائل حضرت ابراهیم، از دیگر مواردی بود که در این نشست علمی توسط آیت الله العظمی شیرازی به آن ها اشاره و یا پاسخ داده شد.

لازم به ذکر است که سلسله نشست‌های علمی آیت الله العظمی سید صادق حسینی شیرازی به صورت روزانه در بیت معظم له در شهر مقدس قم خیابان چهارمردان کوچه ۶ راس ساعت 11:15 به وقت محلی برگزار می‌شود و شما می‌توانید به صورت مستقیم از شبکه امام حسین علیه السلام ماهواره یاهست فرکانس ۱۲۰۷۳ بیننده این نشست علمی باشید.

اخبار مرتبط

دکمه بازگشت به بالا