نگاهی به رویکردهای قانونی و ملاحظات اخلاقی در آینده هوش مصنوعی
بر اساس چشم انداز در حال تحول و رو به رشد هوش مصنوعی (AI)، ایالات متحده، اتحادیه اروپا (EU) و سایر کشورها در حال ایجاد چارچوب های قانونی متمایزی برای مقابله با چالش های ناشی از این فناوری هستند.
ایالات متحده با تکیه بر مقررات موجود خود در صنایع مختلف رویکرد خاصی را در قبال هوش مصنوعی اتخاذ کرده، در حالی که اتحادیه اروپا قانون جامع هوش مصنوعی را تدوین و سیستم های هوش مصنوعی را در قالب فعالیت های همراه با ریسک طبقه بندی کرده و الزامات نظارتی متناسب برای آن در نظر گرفته است، کشورهای دیگری مانند چین، در حال توسعه قوانین متمرکز هوش مصنوعی تحت تأثیر این مدلها هستند.
پیشرفتهای قانونی اخیر شامل لایحه پیشگامانه کالیفرنیا، سیستمهای هوش مصنوعی بزرگ را مجبور به انجام آزمایشهای دقیق و آشکار نمودن پروتکلهای ایمنی میکند.
این لایحه توسط سناتور اسکات وینر، که سیستمهای هوش مصنوعی را کنترل می کند، ارائه شده و برآورد شده که برای اجرای این لایحه، به بیش از 100 میلیون دلار برای آموزش نیاز دارند.
این لایحه مورد حمایت چهرههایی مانند ایلان ماسک قرار گرفته، اگرچه با انتقاد شرکتهای بزرگ فناوری که نگران سرکوب احتمالی نوآوری هستند، مواجه است.
در همین حال، فرمان اجرایی پرزیدنت بایدن در مورد هوش مصنوعی، که در اکتبر 2023 امضا شد، به دنبال کاهش خطرات مرتبط با سیستمهای قدرتمند هوش مصنوعی است و بر نیاز به اقدامات بیشتر کنگره تأکید میکند.
از آن سو، پارلمان اروپا قانون هوش مصنوعی را در 13 مارس 2024 با اکثریت قابل توجهی تصویب کرد.
هدف از تصویب این قانون، وضع مقررات تاریخی به منظور حفاظت از حقوق اساسی و در عین حال تقویت نوآوری، ممنوع کردن شیوههایی مانند طبقهبندی بیومتریک و اعمال محدودیتهای شدید نسبت به استفاده مجریان قانون از هویت بیومتریک است.
سیستمهای هوش مصنوعی پرخطر مشمول الزامات شفافیت و نظارت انسانی خواهند بود و شهروندان را قادر میسازد در صورت وارد آمدن زیان و خسارت، شکایت کنند.
این قانون 24 ماه پس از آن، به طور کامل قابل اجرا خواهد بود.
در مورد حفاظت از دادههای شخصی، قوانین موجود مانند GDPR در اتحادیه اروپا و CCPA در ایالات متحده، پایهای را ارائه میکنند و برخی از حوزههای قضایی، حفاظتهای افزون تر ویژه هوش مصنوعی را در نظر میگیرند.
چارچوبهای امنیت سایبری برای سیستمهای هوش مصنوعی تطبیق داده میشوند و از خود هوش مصنوعی برای شناسایی تهدید استفاده میکنند و در عین حال نگرانیهای مربوط به استفادههای نفرت انگیز و دشمن ساز را برطرف میکنند.
حقوق مالکیت معنوی برای آثار تولید شده توسط هوش مصنوعی همچنان یک موضوع بحث برانگیز است، و با درخواست برای مقررات به روز شده برای اطمینان از حفاظت از حقوق پدیدآورندگان همراه است.
یک مطالعه جدید، نگرانی های قابل توجهی را در مورد قوانین کپی رایت مطرح نموده که هوش مصنوعی (AI) به طور فزاینده ای آثار هنری تولید می کند.
محققان نظرسنجی هایی را با متخصصان حقوقی و خلاق انجام دادند و دریافتند که 76٪ معتقدند مقررات فعلی حق کپی رایت منسوخ شده و در مورد هوش مصنوعی کارایی لازم را ندارد.
بیش از نیمی از شرکتکنندگان موافق بودند که آثار تولید شده توسط هوش مصنوعی باید از حمایت حق نسخهبرداری برخوردار شوند و خالق حقوق، آن را در اختیار داشته باشد.
با این حال، بسیاری از افراد در مورد نقض احتمالی حق کپی رایت ابراز نگرانی کردند.
قوانین ویژه در رابطه با کاربردهای هوش مصنوعی در زمینههایی مانند مراقبتهای بهداشتی، مالی، و وسایل نقلیه وجود دارد، در حالی که لازم است مکانیسمهای اخلاقی، از جمله دستورالعملها و گروه های مختص به منظور نظارت اخلاقی، برای اطمینان از پاسخگویی و شفافیت در زمینه توسعه هوش مصنوعی ایجاد شوند.