آیت الله العظمی شیرازی: بر همه مومنان لازم است برای رسیدن فرهنگ قرآن، فرهنگ غدیر و فرهنگ اهل بیت علیهم السلام به تمامی دنیا تقصیر نکنند
آیت الله العظمی شیرازی: بر همه مومنان لازم است برای رسیدن فرهنگ قرآن، فرهنگ غدیر و فرهنگ اهل بیت علیهم السلام به تمامی دنیا تقصیر نکنند
نشست علمی روزانه آیت الله العظمی سید صادق حسینی شیرازی، روز پنجشنبه بیست و پنجم محرم سال 1446 برگزار شد، در این نشست همچون جلسات پیشین، ایشان به سوالهای حاضران در جلسه، پیرامون مسائل مختلف فقهی پاسخ دادند.
آیت الله العظمی شیرازی در رابطه با دلیل خطاب قرار دادن تمام اهل دنیا توسط حضرت حجت عجل الله تعالی فرجه الشریف در هنگام ظهور فرمودند: از قرآن کریم تا رسول خدا تا امیرالمومنین تا حضرت فاطمه زهرا و تا تمامی ائمه اطهار علیهم السلام، در آیات قرآن کریم و روایات، توصیه های خود را به تمامی اهل دنیا بیان کرده اند.
معظم له در ادامه فرمودند: در قرآن کریم مکررا از تعبیر یا ایهاالناس استفاده شده که ناس هم به معنای کل بشر است، و اختصاص فقط به شیعیان و حتی مسلمانان ندارد.
ایشان با اشاره به واقعه غدیر فرمودند: در روز غدیر که فقط مسلمانان حضور داشتند و هیچ مسلمانی در آنجا حضور نداشت، در عین حال رسول خدا در این روز، از تعبیر معاشرالناس استفاده کرده اند که منظور از این عبارت، خطاب قرار دادن کل بشر بوده است.
آیت الله العظمی شیرازی تاکید فرمودند: لذا توصیه ها و احکام قرآن و اهل بیت برای تمامی بشر است و بسیاری از مردم در اینکه این حقایق به تمامی بشر نمی رسد، مقصر هستند، بنابراین بر همه مومنان لازم است برای رسیدن فرهنگ قرآن، فرهنگ غدیر و فرهنگ اهل بیت علیهم السلام به تمامی دنیا تقصیر نکنند.
معظم له در ادامه فرمودند: بنا بر همین سنت، حضرت حجت سلام الله علیها در هنگام ظهور، تمام مردم دنیا را مورد خطاب قرار می دهند.
ایشان هم چنین فرمودند: حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها در مسجد رسول خدا صلی الله علیه و آله بعد از شهادت رسول خدا برای چه کسانی صحبت کردند؟، همه آنها اصحاب پیامبر اکرم بودند، اعم از منافقان و مومنان، حضرت فاطمه زهرا فرمودند: ایها الناس، چرا فرمودند: ایها الناس؟، به این دلیل که معنای این کلام و این فرهنگ و سنت برای همه بشر است، پس بر اساس مقدمه وجود بر همه مومنان لازم است که در رسیدن این فرهنگ و سنت به همگان تقصیر نکنند، و در رسیدن فرهنگ قرآن، فرهنگ غدیر، فرهنگ اهل بیت به تمامی دنیا، امام حجت عجل الله تعالی فرجه الشریف هم به پیروی از قرآن و اجداد طاهرینشان می فرمایند: الا یا اهل العالم.
آیت الله العظمی شیرازی با اشاره به آیه ی ۷۳ سوره توبه: يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ جَاهِدِ الْكُفَّارَ وَالْمُنَافِقِينَ، اى پيامبر با كافران و منافقان جهاد كن، فرمودند: در اینجا جَاهِدِ الْكُفَّارَ از باب وعید است، و نه وَعد، چرا که خدای متعال در آیه ۹ سوره آل عمران فرموده: إِنَّ اللَّهَ لَا يُخْلِفُ الْمِيعَادَ خداوند، از وعده خود، تخلف نميكند، آن چه که بد است و خدای متعال از آن تخلف نمی کند، خُلف وَعد، است، اما خُلف وعید نه تنها بد نیست که فضیلت است، یعنی وقتی خدا به پیامبر می فرماید: جَاهِدِ الْكُفَّارَ وَالْمُنَافِقِينَ مثل این است که کافران را تهدید کرده و می خواهد از آنان زهر چشم بگیرد تا به مسلمانان تعدی نکنند، لذا اگر پیامبر خدا جَاهِدِ الْكُفَّارَ نکردند، این کار بدی نیست، ضمن آن که این مساله محل خلاف است، که آیا در اسلام، جهاد ابتدایی جایز است یا حرام است، یعنی اگر کفار سر جای خود نشسته اند و به مسلمانان کاری نداشته و به آنان حمله نمی کنند، چون کافر هستند، آیا می شود با آنان جهاد کرد؟، در این مورد بسیاری از فقها فرمودند این کار حرام است و جایز نیست که در جواهر الکلام و برخی کتب فقهی به آن اشاره شده، البته در مورد کافری که به مسلمانان حمله کرده و با مسلمانان قصد جنگ دارد، مسلمانان حق دفاع از خود دارند.
معظم له در رابطه با فضیلت و علم معصومین علیهم السلام فرمودند: فضیلت غیر از علم و امامت است، ائمه علیهم السلام، هم امام هستند و هم علم دارند، و علمشان بر حسب روایات یکسان است، یعنی میزان علم در چهارده معصوم علیهم السلام فرق نمی کند، و طبق روایات، علم امام حسن عسکری علیه السلام همانند علم پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله می باشد، اما معصومین علیهم السلام، در مقام و فضیلت فرق می کنند.
ایشان در رابطه با افضل بودن امیرالمومنین نسبت به سایر ائمه علیهم السلام به دلیل مشارکت در جهاد، فرمودند: ما نمی دانیم دلیل افضل بودن امیرالمومنین نسبت به بقیه ی امامان معصوم به چه جهتی بوده است، اما ممکن است مشارکت ایشان در جهاد یکی از دلایل افضل بودن نسبت به سایر امامان معصوم باشد، اما در ادله و روایات استفاده شده که امیرالمومنین افضل از بقیه ائمه هستند، و بعد از آن، حضرت زهرا افضل هستند، و پس از ایشان، امام حسن افضل هستند و بعد هم امام حسین علیه السلام، افضل هستند.
Seyyed Ahmad Shams, [8/3/2024 11:47 AM]آیت الله العظمی شیرازی در ادامه فرمودند: همه ی ائمه علیهم السلام، امامت دارند، غیر از حضرت زهرا سلام الله علیها که امامت ندارند اما حجیت دارند، و حجت بر مردم هستند، امامت یعنی ریاست بر دین و دنیا، و حضرت زهرا سلام الله علیها حجت بر مردم هستند، و افضل از فرزندان معصوم و ائمه ی خود هستند، اما در ادله برای حضرت زهرا سلام الله علیها، امامت ذکر نشده و به عنوان حجت بر مردم معرفی شده اند.
معظم له با اشاره به عبارت کُلُّهُم نورٌ واحِدٌ در رابطه با معصومین علیهم السلام فرمودند: معصومین علیهم السلام ، نور واحد هستند، اما میزان نور بعضی از آن ها بیشتر بوده است، امام حسین علیه السلام فرمودند: جَدّی خَیرٌ منّی اَبی خَیرٌ منّی اُمّی خَیرٌ منّی اَخی خَیرٌ منّی ، و در اینجا مراتب افضل بودن بیان شده است.
ایشان در ادامه فرمودند: برای یکسان بودن علم معصومین علیهم السلام، دلیل وجود دارد، یعنی علم هیچکدام بیشتر از دیگری نیست، اما در مراتب و افضل بودن با هم فرق دارند، که برای این مساله هم دلیل وجود دارد.
آیت الله العظمی شیرازی با اشاره به تفاوت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نسبت به سایر معصومین علیهم السلام فرمودند: فرق پیامبر اکرم با سیزده معصوم دیگر در این است که ایشان نبی هستند اما مابقی معصومین، جزء انبیا نیستند و از اوصیا هستند.
معظم له در ادامه فرمودند: در نزد شیعه فقط سه کتاب صحیح وجود دارد که بدون تردید، هیچ مشکلی در آنها نبوده و تمام آن صحیح است، که شامل قرآن و نهج البلاغه و صحیفه سجادیه می باشد، اما غیر از این سه کتاب، تمامی کتابها نیازمند به تحقیق و جستجو می باشند، و بایستی حتی کتب روایی، تمامی روایات آن، از لحاظ متن، سند، وجود تعارض، و وجود اعراض، مورد بررسی قرار گیرد.
سایر موارد فقهی مطرح شده در این نشست علمی توسط آیت الله العظمی شیرازی به این شرح بود: برخی از احکام نفقه، شرح آیه 72 سوره احزاب، و مفهوم ظواهر و مجملات در قرآن کریم، از دیگر مواردی بود که در این نشست علمی توسط آیت الله العظمی شیرازی به آنها اشاره و یا پاسخ داده شد.
لازم به ذکر است که سلسله نشستهای علمی آیت الله العظمی سید صادق حسینی شیرازی به صورت روزانه در بیت معظم له در شهر مقدس قم خیابان چهارمردان کوچه ۶ راس ساعت ۱۰:۴۵ به وقت محلی برگزار میشود و شما میتوانید به صورت مستقیم از شبکه امام حسین علیه السلام ماهواره یاهست فرکانس ۱۲۰۷۳ بیننده این نشست علمی باشید.